Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americké státy jdou do protiútoku. Podávají žaloby na Trumpův migrační dekret

New York
New York
Foto: Pixabay

Washington - Proti spornému imigračnímu dekretu prezidenta Donalda Trumpa, který byl vydán v pátek, se už postavilo několik států USA. Do boje pro Bílému domu jdou i velkoměsta.

Do boje se pustily státy Washington, Massachusetts, New York a Virginie, kroky prezidenta zažalovala i radnice v San Francisku.

Žalobu podali dva íránští profesoři univerzity v massachusettském Dartmouthu. Ministryně spravedlnosti státu Massachusetts Maura Haleyová oznámila, že stát se připojil k této žalobě na Trumpovo rozhodnutí zakázat občanům Íránu, Iráku, Sýrie, Jemenu, Libye, Súdánu a Somálska vstup do USA. Podle Haleyové jde o porušení prvního dodatku ústavy, který zapovídá náboženskou diskriminaci.

V pondělí stát Washington jako první zažaloval Trumpa. Individuální žaloby podali arabští přistěhovalci ve státech Colorado a Illinois.

Starosta San Franciska Dennis Herrera kromě toho zažaloval rozhodnutí Bílého domu omezit federální dotace takzvaným azylovým městům. Jde o města, mezi nimiž je kromě San Franciska například i Chicago, Los Angeles nebo New York, která se odmítají podřídit federálním pokynům o postihu přistěhovalců žijících v USA nelegálně. Za vlády Baracka Obamy dostávala tato města subvence v hodnotě miliard dolarů.

Azylová města odmítají přistěhovalce bez povolení k pobytu internovat, jak po nich požadují americké imigrační úřady. Nevydávají žádné vlastní prostředky na uplatňování federálních migračních zákonů a zakazují policistům a úředníkům zjišťovat přistěhovalecký status obyvatel.

Stoupenci těchto pravidel argumentují tím, že podle desátého dodatku ústavy USA pravomoci neudělené federální vládě vykonávají jednotlivé státy. Migranti bez dokladů podle nich neváhají s oznamováním trestných činů a svědčí ochotněji u soudů bez obav, že budou zajištěni a deportováni.

Témata:  Donald Trump USA San Francisco

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy