Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Elektronické náramky pro extremisty? Německá vláda je pro, odborníci ale mají pochyby

Německo
Německo
Foto: Pixabay

Berlín - Německá vláda dnes schválila sporný návrh, podle kterého Spolkový kriminální úřad (BKA) dostane pravomoc pomocí elektronických náramků sledovat extremisty, kteří mohou chystat útok. Už od roku 2011 je takto možné sledovat pachatele sexuálních a násilných trestných činů, kteří byli odsouzeni alespoň ke třem letům vězení.

"Elektronické náramky nejsou všelék, ale důležitý nástroj, aby se zjednodušilo sledování všech, kteří mohou představovat nebezpečí," řekl dnes k novele zákona o BKA ministr vnitra Thomas de Maiziére (CDU).

Upozornil také na to, že změna zákona se to bude týkat jen malého počtu z celkem zhruba 550 osob, od nichž podle německých úřadů může vycházet nebezpečí útoku. Důvodem je to, že jednotlivé osoby za nebezpečné většinou označují zemské úřady, a nikoli ty spolkové.

Odsouzené pachatele, kteří nyní musí nosit elektronické náramky, sleduje nepřetržitě centrála v hesenském městě Bad Vilbel. Momentálně má v celém Německu elektronický náramek 88 odsouzených.

Někteří odborníci vyjadřují pochyby nad tím, jestli je v souladu s německou ústavou možné nařídit nošení elektronického náramku i lidem, na nichž sice ulpívá podezření, odsouzeni ale nebyli.

Témata:  Německo terorismus de Thomas Maiziére

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 19:30

Situace na frontě se stále zhoršuje, přiznala ukrajinská armáda

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy