Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruský opoziční politik Kara-Murza je ve vážném stavu, zřejmě byl otráven

Ruská vlajka
Ruská vlajka
Foto: Pixabay

Moskva - Jeden z hlavních ruských opozičních politiků Vladimir Kara-Murza mladší (35) byl dnes převezen s příznaky těžké otravy do nemocnice, leží na jednotce intenzivní péče. Byl blízkým spolupracovníkem Borise Němcova, který byl před dvěma lety zastřelen v centru Moskvy.

Oznámil to na svém webu list Moskovskij komsomolec. V současné době Kara-Murza působí jako celostátní koordinátor strany Otevřené Rusko, kterou založil Michail Chodorkovskij. Odpůrce Kremlu a někdejší miliardář dlouhá léta vězněný za údajné defraudace a krádeže ropy žije nyní v exilu.

V létě 2015 byl Kara-Murza spěšně hospitalizován s diagnózou selhání ledvin a ocitl se na pokraji smrti. Podle lékařů byl otráven. Se stejnými příznaky byl politik převezen do nemocnice i dnes.

Když byl Kara-Murza po první otravě v roce 2015 propuštěn z nemocnice, léčil se v zahraničí. Po návratu do Ruska podal trestní oznámení na neznámého pachatele pro podezření z otravy. Doložil je analýzami zahraničních klinik, které údajně potvrzovaly vysokou přítomnost jedovatých látek v krvi. Výsledky vyšetřování Kara-Murza dodnes nezná, napsal Moskovskij komsomolec.

Témata:  Rusko otrava

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy