Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump dělá všechno špatně, ve výsledku mu to ale může hrát do karet, varuje expert

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington – Exekutivní příkaz amerického prezidenta Donalda Trumpa pozastavil americký program přijímání uprchlíků. Do odvolání také zakázal vstup do USA lidem ze Sýrie a na 90 dní občanům Libye, Íránu, Iráku, Somálska, Súdánu a Jemenu. Jak poukazuje Daniel Byman, analytik zaměřený na boj proti terorismu a bezpečnost na Středním východě, v komentáři pro server Brookings, jeho jednání je nemorální a neamerické. Hlavně ale nepovede k tomu, k čemu byl příkaz určen – rozhodně totiž neomezí počet teroristických útoků.

Příkaz podle experta pravděpodobně nesplní jednu z vlastních podmínek a nepovede ke snížení počtu teroristických útoků proti Američanům. A pokud terorismus opravdu poroste, poroste podle něj zřejmě také podpora pro Trumpa a jeho drsné a sebezničující politiky.

Byman poukazuje, že na nelogický výběr zemí pro zákaz, které podle něj nemají spojitost se skutečnou hrozbu terorismu, které čelí Spojené státy. „Syrští uprchlíci jsou nespojeni s žádným teroristickým útokem ve Spojených státech – což není překvapující vzhledem k nízkému počtu těch, které Spojené státy přijaly, a rozsáhlému screeningu, kterým musejí projít. Dovolte mi zopakovat, že toto číslo je nula. Jak jeden vládní úředník v roce 2015 řekl: Uprchlíci prochází co největší kontrolou a syrští uprchlíci jsou kontrolováni ze všech nejvíce. Takže prověřovací postupy fungují," píše s tím, že uprchlíci z dalších zakázaných zemí do několika incidentů od 11. září zapojeni byli.

Všechny tyto země podle něj mají různé problémy s terorismem, přesto se ale nedá říci, že lidé, kteří z nich do USA přicházejí, jsou teroristé. „Ve skutečnosti obyvatelé těchto zemí znají z první ruky zlo terorismu, a proto tyto skupiny nemají rádi. Někteří z nejurputnějších antikomunistů byli Kubánci prchající před Castrem nebo Rusové prchající před Stalinem. Měli bychom tedy být překvapeni, že muslimové, kteří zažívají zlo z první ruky, k němu také mají vnitřní odpor? Pokud mi nevěříte, zajděte do íránsko-americké komunity v Los Angeles a pochvalte íránské ajatolláhy. Uvidíme, co se stane,“ píše odborník na bezpečnost a na Blízký východ.

Připomíná, že jedním z důvodů exekutivního příkazu je, aby se zamezilo možnosti, že se Islámský stát infiltruje mezi uprchlíky, kteří budou v USA hledat azyl. „Ale je těžké si představit hloupější cestu vzhledem k tomu, jakými kontrolami uprchlíci prochází. Nedává to smysl ani při pohledu do minulosti. V příkazu jsou pakovaně zmiňovány útoky z 11. září, jenže útočníci přišli většinou ze Saúdské Arábie, několik jich bylo z Egypta, Libanonu a Spojených arabských emirátů. Žádná z těchto zemí na seznamu není,“ vysvětluje.

Trump tak podle něj posílá zprávu muslimům doma i po celém světě, že je Amerika nemá ráda. A to napomáhá Islámskému státu a dalším skupinám získávat rekruty „Po celá desetiletí džihádisté tvrdili, že Spojené státy jsou ve válce proti islámu. A prezidenti George W. Bush a Barack Obama jednali tak, aby bylo jasné, že americký hněv se zaměřuje pouze na malé skupiny teroristů, ne muslimy obecně. Činy a rétorika Trumpa zvyšují důvěryhodnost džihádistého příběhu o civilizační válce. Zatímco Islámský stát se oficiálně k zákazu nevyjádřil, hlasy podporující IS už ano,“ připomíná.

Dodává také, že je ironií, že po tomto příkazu Trump podepsal další, který nařizuje armádě připravit plán na boj proti IS. Jeho součástí jsou i zmínky o „veřejné diplomacii“ a „informačních operacích“ - což je sice součást každé podobné kampaně – kterou ale v tomto případě přehlušuje jeho „katastrofální anitiuprchlická rétorika a politika“.

Byman také uvádí, že největší protiteroristické výzvy po 11. září byly spojeny s malým počtem mladých muslimů, kteří měli jen malé spojení s IS a kteří byli spíše vlky samotáři. „Mohli konzumovat teroristickou propagandu, ale Islámský stát je nekontroloval ani neřídil. Z velké části to byli problémoví a nekompetentní lidé – ale i problémoví a nekompetentní lidé s puškou jsou smrtící. Trumpův exekutivní příkaz tento problém vůbec neřeší, leč s větší pravděpodobností přiměje takové jedince věřit, že Amerika je skutečně ve válce s islámem,“ varuje analytik.

Trumpův příkaz také podle něj může způsobit odcizení obyčejných muslimů. „S větší pravděpodobností budou vidět vládu USA jako nepřátelskou a budou mít strach z jakékoliv spolupráce nebo interakce, která by je mohla učinit terčem obtěžování nebo něčeho horšího. Úspěšný protiteroristický boj závisí na podpoře komunity a tento exekutivní příkaz vzdaluje tuto komunitu od vlády,“ myslí si Byman.

A to podle něj bude platit nejen na americké půdě, ale i v zahraničí. „Vojenské a zpravodajské globální kampaně proti terorismu ve značné míře závisí na spojencích. Poskytují základny a vojáky, sdílí životně důležité informace pro boj proti terorismu. V boji proti Islámskému státu Spojené státy spolupracují s Jordánskem, Irákem, Saudskou Arábií, Tureckem a dalšími muslimskými zeměmi, jakož i se skupinami složenými z muslimů. Čím více jsou Spojené státy vnímány jako nepřátelské k těmto zemím, skupinám a místnímu obyvatelstvu, tím je těžší pro vlády otevřeně spolupracovat s Amerikou - i když je to v jejich vlastním zájmu. Ve skutečnosti jsou i některé ze zemí vybraných pro zákaz spojenci USA. Irácké síly, přes všechny jejich nedostatky, bojují v předních řadách proti Islámskému státu. Označovat Iráčany za teroristy rozhodně nevyvolá žádné dobré pocity vůči americkým ozbrojeným silám pracujícím s iráckými partnery nebo se silami z jiných muslimských zemí bojujících proti terorismu,“ varuje expert.

„Hrozná realita však je, že teroristický útok - obzvláště na domácí půdě - pravděpodobně "dokáže", že Trump má pravdu. Úspěchy teroristů jsou vždy trochu náhodné, ale alespoň nějaké útoky pravděpodobné jsou bez ohledu na to, kdo je právě americký prezident. Trump, však spustil kampaň strachu a zneuctil postoje amerických muslimů k terorismu (například když pronesl falešná tvrzení, že tisíce muslimů v New Jersey oslavovaly útoky z 11. září). Průzkumy veřejného mínění ukazují, že obavy z terorismu byly před volbami na téměř rekordní úrovni - navzdory malému počtu útoků a úmrtí v USA od roku 2001. A tento strach zvýšil podporu Trumpa,“ vysvětluje.

„Jakmile k nějakému útoku dojde, Trump pravděpodobně tweetne, že vyzýval k bdělosti a přísným opatřením a že byl napadán liberály, selhávajícím listem New York Times a muslimskými milovníky, kteří byli naivní ke skutečnému nebezpečí. Fakt, že jeho politika zřejmě k provedení útoků přispěla, budou ztraceny ve vřavě,“ posteskl si Byman.

Témata:  Donald Trump muslimové terorismus

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:36

Langšádlová končí ve vládě. TOP 09 oznámila, že podá demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy