reklama

Rakouská koaliční vláda složená ze socialistů (SPÖ) a konzervativní Rakouské lidové strany (ÖVP) uzavřela novou dohodu, která by měla zabránit předčasným volbám. Součástí této smlouvy je legislativa prosazující sekularismus ve veřejném sektoru – to se týká především zákazu islámských šátků.

Duzdarová (ÖVP), která je dcerou palestinských přistěhovalců a první muslimskou ministryní v rakouské vládě, řekla, že ona sice netvrdí, že by všechny kříže měly být okamžitě odstraněny, musí prý zaznít otázka týkající se toho, co vláda rozumí pojmem „neutralita“ na náboženských symbolů, píše Kronen Zeitung.

ÖVP rychle na její slova zareagovala slovy, že nemá v plánu zakázat kříže v rakouských školách. Státní tajemník pro vědu Harald Mahrer dodal: „Stoprocentně souhlasíme, že Rakousko je liberální právní stát Západu a západně orientovaná demokracie, a že nošení náboženských symbolů může být proti určitému principu neutrality“.

Podle něj „jde spíše o nošení symbolů“ než o neživé objekty, jako jsou kříže na stěnách. „Princip neutrality není zákaz šátků," uvedla ve středu Duzdarová

Dohoda o „neutralitě" představuje vývoj integrační legislativy, změnu už loni v létě prosazoval ministr zahraničí Sebastian Kurz. Legislativa hovoří o zákazu islámské závoje zahalujícího celou tvář.