Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Střelba v Paříži: Muž zaútočil nedaleko Louvru

Paříž, ilustrační foto
Paříž, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Paříž - Francouzští vojáci stříleli v centru Paříže na muže, který se ozbrojený pokusil dostat do muzea u pařížského Louvru. Podle ministerstva vnitra jde o vážný incident a policie celou oblast evakuovala. Útočník byl podle všeho muslimského vyznání.

Muž se nejprve pokoušel dostat do muzea poblíž Louvru. Útočník měl u sebe dvě zavazadla. Jejich obsah zkoumali pyrotechnici, ale nenašli žádné výbušniny.

Následně s výkřikem Alláhu akbar (Bůh je veliký) napadl vojáky na stráži. Ti se ale ubránili a spustili palbu. Podle agentury Reuters neznámý muž zaútočil nožem a vojáci na něj vystřelili pětkrát. Útočník je na jednotce intenzivní péče, ale má údajně naději na přežití. Jeden ze dvou vojáků byl podle Cadota zraněn lehce na hlavě. 

Podle předběžného vyšetřování se útočník narozený v Egyptě dostal do Francie letadlem teprve před týdnem z Dubaje ve Spojených arabských emirátech. Policisté zkontrolovali jeho doklady: v žádosti o francouzské vízum udal, že je mu 29 let a že se narodil v Egyptě.

Server BBC uvedl, že okolí Louvru i obchodní centrum poblíž policie uzavřela, stejně jako přilehlé stanice metra. Ministerstvo vnitra na Twitteru potvrdilo, že v Louvru probíhá zásah a označilo útok za vážnou hrozbu.

French soldier fires on man trying to enter Louvre museum, man wounded: https://t.co/YDZX6wPMjM pic.twitter.com/f5hse9QujW

— Reuters World (@ReutersWorld) 3. února 2017

 

Na místo přijela i pyrotechnická jednotka, která zkoumala obsah kufříku. Podle nepotvrzených informací útočil muž mačetou. Pařížská policie následně uvedla, že zadržela dalšího muže kvůli podezřelému chování. Jestli je nějak napojen na útočníka bude předmětem šetření.

Dosavadní vyšetřování nasvědčuje tomu, že se muž pokusil spáchat teroristický útok. Potvrdil to i francouzský premiér Bernard Cazeneuve, který uvedl, že útok nese jasné známky terorismu.

Prezident François Hollande ocenil vojáky, kteří u Louvru zasahovali. "Tato operace nepochybně zabránila útoku, o jehož teroristické povaze není pochyb," řekl Hollande novinářům během summitu EU na Maltě. Situace v muzeu je podle něj pod kontrolou, nicméně existence podobných hrozeb pro Francii trvá. 

Situace v Louvru je podle něj zcela pod kontrolou. Celé muzeum bude podle ministra kultury otevřeno v sobotu.

Střelba u jednoho nejnavštěvovanějších muzeí vyvolala obavy, ale ne paniku přítomných. "Viděli jsme, jak klienti běží, a hned jsme věděli, že se děje něco vážného. Také jsme vyběhli ven. Vzhledem k tomu, co všechno se děje, jsme se obávali o život," uvedla zaměstnankyně restaurace muzea. "Vše proběhlo v klidu. Pokyn k přemístění oznámily tlampače rozmístěné v muzeu, stačilo se řídit pokyny," řekl návštěvník Paul Lecher.

Rychlost, s jakou se Paříž po útoku vrátila k normálnímu životu, podle agentury Reuters ukázala, že metropole se nechtěně, ale stoicky musela naučit žít s extremistickou hrozbou. "Během několika hodin se rozhlasové stanice vrátily ke zprávám o bouřích, které sužují západní pobřeží, a dopravě v době školních prázdnin," uvedla britská agentura.

Témata:  Francie terorismus pokus o teroristický útok v Paříži

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy