Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zastavení migrace? Podpora libyjské pobřežní stráže může pomoci, domnívá se Sobotka

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Valletta - Neformální summit EU, který se dnes koná na Maltě, řeší především uprchlickou vlnu z Libye do Itálie. Český premiér Bohuslav Sobotka uvedl, že vyšší evropská podpora libyjské pobřežní stráže je reálným řešením, které může migraci zastavit.

Loni se přes Středozemní moře dostalo do Itálie 181.000 osob, tisíce na moři našly smrt. Evropa se nyní snaží tuto trasu efektivně uzavřít, diplomaté ale zdůrazňují, že nelze přímo zopakovat model dohody EU s Ankarou.

Česká republika je připravena pokračovat ve své finanční podpoře podobných plánů, nyní na podporu libyjské pobřežní stráže přispívá v desítkách tisíc eur. "Předpokládám, že bychom mohli pomáhat i v budoucnosti," poznamenal český premiér.

EU už libyjskou pobřežní stráž pomáhá cvičit v rámci své vlastní protipřevaděčské operace Sophia. Nyní by měly být podpůrné programy výrazně rozšířeny. "V situaci, kdy lodě s uprchlíky zachytí libyjská pobřežní stráž, tak je může přímo vracet do Libye. Když tyto lodě v mezinárodních vodách zachytí evropské nebo italské pohraniční jednotky, tak tyto lidi logicky převáží na evropskou pevninu, což dále komplikuje migrační krizi," připomněl důvody Sobotka.

Evropa chce také ve spolupráci s mezinárodními organizacemi podpořit vládu v Tripolisu při budování jejích vlastních záchytných kapacit pro migranty.

Témata:  EU Bohuslav Sobotka uprchlíci

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 13:34

Ramzan Kadyrov má být údajně nevyléčitelně nemocný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy