Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nemáme zájem na eskalaci konfliktu Ruska s Ukrajinou, musíme je dostat k jednacímu stolu, říká Sobotka

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda strany
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda strany
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Valletta - Dnešního neformálního summitu EU na Maltě se účastní také český premiér Bohuslav Sobotka. Řekl, že Evropská unie nemá zájem na eskalování konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem a stojí o to, aby spolu obě země jednaly.

"My tady dnes nevymyslíme nic jiného, pokud by na to přišla řeč, než pokračovat v postupném naplňování minských dohod. Já vím, že to není jednoduché, že to je složité, ale je to v tuto chvíli jediný plán, který svět má k dispozici pro to, aby se podařilo dostat Rusy a Ukrajince za jednací stůl," řekl Sobotka.

Současné vyostření konfliktu v Donbasu přičítá do jisté míry i určité nervozitě. "Ukrajinci si pravděpodobně v tuto chvíli nejsou jisti, jaký bude postoj Spojených států ke konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem," řekl premiér.

Otázka evropských sankcí proti Rusku se podle Sobotky na dnešním unijním jednání otevírat nebude, protože už byly schváleny a měly by trvat přinejmenším ještě půl roku. Sobotka očekává, že během té doby bude EU jednat se Spojenými státy o tom, zda spolu budou nadále koordinovat postoj vůči Rusku.

Na Maltě se řeší také nový americký prezident. V dopisem, kterým politiky zval na summit, zařadil předseda unijních summitů Donald Tusk kroky Donalda Trumpa mezi výzvy, jimiž nyní EU musí čelit. Trump s nejasným vztahem k evropským spojencům se tak dostal do společnosti "asertivní" Číny, "agresivního" Ruska či Islámského státu a chaosu a anarchie na Blízkém východě.

Témata:  Bohuslav Sobotka protiruské sankce EU

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy