Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéf Pentagonu vyrazil do Japonska: USA vás budou bránit, slíbil v Tokiu Mattis

Summit G7 v Německu,  japonský premiér Šinzó Abe se svou ženou Akie
Summit G7 v Německu, japonský premiér Šinzó Abe se svou ženou Akie
Foto: g7germany.de

Tokio - Nový americký ministr obrany James Mattis po návštěvě Jižní Koreje zavítal do Japonska. Tokio dnes ujistil, že prezident Donald Trump je plně odhodlaný bránit Japonsko v duchu dohody obou zemí.

Obavy v Tokiu vyvolalo Trumpovo tvrzení během volební kampaně, že dohoda o bezpečnostním partnerství s Japonskem je pro USA příliš nákladná.

Při setkání s japonským premiérem Šinzó Abem šéf Pentagonu zdůraznil, že Trumpova vláda bude vždy "na 100 procent" stát za Japonskem.

Ministr na úvod dvoudenní návštěvy řekl, že chce spojenectví obou zemí naopak ještě posílit. Abe to uvítal a ujistil, že se těší na návštěvu Bílého domu, která se má uskutečnit příští víkend.

Spojené státy mají v Japonsku 47.000 vojáků a v Jižní Koreji 28.500 vojáků. Washington je smluvně zavázán, že oběma zemím pomůže odrazit jakýkoli útok ze zahraničí.

Témata:  Šinzó Abe Japonsko James Mattis

Aktuálně se děje

9. května 2024 21:02

Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset, řekl Netanjahu

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy