Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

McDonald's čelí žalobě kvůli veršům v reklamě

McDonald's
McDonald's
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Moskva - Rus zažaloval firmu McDonald's o 35 milionů rublů (téměř 13 milionů Kč) za to, že fastfood v televizní reklamě použil verše, které přeložila Moskvanova babička, básnířka Adelina Adalisová. Nakonec vysoudil ale jen 200.000 rublů (asi 73.000 Kč).

Podobné spory nejsou v Rusku až tak běžné jako například ve Spojených státech a ruské soudy také zpravidla přiznávají mnohem nižší odškodné, než požaduje žaloba.

Nároky Ivana Sergejeva za nepovolené využití babiččina překladu básně bengálského básníka a nositele Nobelovy ceny za literaturu Rabíndranátha Thákura soud snížil na částku 200.000 rublů.

Advokátka žalobce počítá s tím, že s tak mizivým odškodněním se její klient nespokojí a nejspíše se proti verdiktu odvolá. Američany nepřivedla k poezii žádná ušlechtilá pohnutka, ale touha po zisku - "dílo využila žalovaná strana s cílem zvýšit prodej", uvedla advokátka.

Loni v září moskevský soud nařídil společnosti McDonald's vyplatit 320.000 rublů (tehdy asi 115.000 Kč) jednomu Moskvanovi, na jehož tříletou dceru v jedné z restaurací firmy vylili horkou kávu a dívka utrpěla popáleniny.

Témata:  Rusko McDonald's

Aktuálně se děje

16. května 2024 18:37

Ukrajinci dosáhli zlepšení situace v Charkovské oblasti, tvrdí prezident i armáda

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že obráncům se podařilo částečně stabilizovat situaci v pohraniční části Charkovské oblasti na východě Ukrajiny. Ukrajinská armáda dnes sdělila, že na některých místech zastavila ruský postup. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy