Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump asi po EU bude žádat, aby víc financovala obranu, připouští Sobotka

Bohuslav Sobotka /ČSSD/
Bohuslav Sobotka /ČSSD/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Valetta – Dá se očekávat, že nový americký prezident Donald Trump bude po Evropské unii chtít, aby dávala víc peněz na společnou obranu. Na summitu na Maltě to českým novinářům řekl premiér Bohuslav Sobotka.

Trumpovy postoje představili na vrcholné schůzce EU britská premiérka Theresa Mayová, která se s novým prezidentem USA osobně minulý týden sešla, a francouzský prezident François Hollande a německá kancléřka Angela Merkelová, kteří si s ním telefonovali.

„Panovala poměrně velká shoda na tom, jakou lze očekávat v příštích letech americkou politiku," řekl Sobotka. Spojené státy nebudou uzavírat mnohostranné obchodní dohody, ale budou dávat přednost smlouvám s jednotlivými státy, shrnul.

Sobotka také uvedl, že Trump bude trvat na tom, o čem mluvil v kampani, tedy aby evropští členové Severoatlantické aliance dávali na obranu dvě procenta HDP. Američané se podle premiéra zaměří také na bilaterální obchodní dohody místo uzavírání těch vícestranných, jakou bylo například Transpacifické partnerství (TPP), z níž USA po Trumpovu nástupu odešly.

Podle něj však změna americké politiky v obchodní oblasti a otvírá pro EU nové příležitosti. „Evropa může hledat možnosti bližších obchodních vztahů s některými terirotii, kde Spojené státy, ať už trvale, nebo dočasně, na svoji obchodní přítomnost rezignují," řekl s odkazem na Japonsko.

Sobotka také zopakoval, že by EU neměla reagovat na Trumpovo zvolení hystericky, i když se USA pod ním budou věnovat víc samy sobě a budou opouštět některé části světa. Unie podle něj musí pracovat na udržení kontaktů v oblasti obchodu i bezpečnosti. „Měli bychom hledat styčné body tam, kde bude možné spolupracovat," dodal.

Témata:  Bohuslav Sobotka EU USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy