Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pokus o útok v Paříži neunikl ani Trumpovi. Svým komentářem vyvolal rozruch

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington – Zpráva o útoku u pařížského muzea Louvre se dostala až do Bílého domu. Prezident Donald Trump v té souvislosti na sociálních sítích vyzval Američany, aby zůstávali ve střehu před teroristickou hrozbou.

Muž s mačetou a s pokřikem „Alláhu Akbar“ napadl vojáky. V kufříku si údajně mohl nést také bombu. Francouzský premiér Bernard Cazeneuve uvedl, že útok nese jasné známky terorismu.

Trump na incident zareagoval na Twitteru slovy „Get Smart“, tedy v překladu „buďte chytří“ či „vezměte rozum do hrsti". Varoval také Američany, aby se měli na pozoru.

A new radical Islamic terrorist has just attacked in Louvre Museum in Paris. Tourists were locked down. France on edge again. GET SMART U.S.

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 3. února 2017

 

Trump asi čtyři hodiny po útoku v Paříži tweetoval: „Nový radikální islámský terorista právě zaútočil v muzeu Louvre v Paříži. Turisté byli uzamčeni. Francie je znovu na hraně. Američané, buďte chytří.“

Za dvacet minut měla jeho zpráva asi 22,500 „lajků" za dvě hodiny pak asi 49 tisíc“.

Jak ale poukazuje server Express, někteří komentátoři nebyli právě nadšeni, že Trump tak rychle tweetoval o „džihádistickém útoku“, ale na druhou stranu se vůbec nevyjádřil k útoku, ke kterému došlo před několika dny v kanadské mešitě, který měl na svědomí mladík Alexandre Bissonnette.

Francouzská policie mezitím uvedla, že muž zřejmě chtěl provést teroristický útok. „Máme co do činění s útokem jedince, který byl zřetelně agresivní a představoval přímé ohrožení. Jeho komentáře nás vedou k domněnce, že se jednalo o teroristický incident,“ uvedl policejní šéf Michel Cadot

„Existuje i druhý jedinec, který se choval podezřele a který byl také zadržen, ale zatím se nezdá, že existuje souvislost mezi ním a útokem,“ dodal.

Témata:  Donald Trump pokus o teroristický útok v Paříži

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy