Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rána pro Trumpa? Soud pozastavil jeho dekretu proti migraci

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Seattle - Americká justice se nekompromisně postavila proti migračnímu dekretu prezidenta Donalda Trumpa. Výnos v pátek dočasně zablokoval federální soud v Seattlu, přičemž opatření soudce Jamese Robarta má platnost na celém území USA.

Bílý dům se vzápětí ohradil. "Účelem prezidentova výnosu je chránit vlast a prezident má ústavní právo a zodpovědnost chránit americký lid," uvádí se v prohlášení. Mluvčí Sean Spicer uvedl, že se proti rozhodnutí o zablokování Trumpova dekretu prezident okamžitě odvolá. Ministerstvo spravedlnosti to ale později popřelo.

Pozastavení platnosti Trumpova výnosu má trvat do té doby, než justice prozkoumá stížnost, kterou proti dekretu podal Bob Ferguson, generální prokurátor státu Washington. Ferguson uvedl ve své stížnosti, že zákaz zasahuje proti ústavou zaručeným právům přistěhovalců a jejich rodin, protože je namířen proti muslimům. 

Proti Trumpovu týden starému zákazu už vystoupili soudci v několika dalších státech USA, včetně Kalifornie a New Yorku, ale Robartovo rozhodnutí má podle AFP největší dosah.

"Ústava zvítězila," reagoval Ferguson na nynější rozhodnutí soudu. "Nikdo není nad zákonem, dokonce ani prezident," dodal. Ferguson také v pátek uvedl, že opatření soudce Robarta má okamžitou platnost a lidé ze zmiňovaných zemí mohou nyní opět žádat o vstup do USA.

Guvernér státu Washington Jay Inslee označil krok justice za "ohromující vítězství", ale varoval, že boj za zrušení Trumpova dekretu zdaleka ještě neskončil.

Jako první dnes oznámila společnost Qatar Airways, že začíná brát na palubu svých strojů pasažéry, kteří by podle předchozího Trumpova výnosu do USA nesměli. Učinila tak na doporučení amerického Úřadu celní a hraniční ochrany (CBP). Posléze oznámily i aerolinky Air France, že začínají do USA brát všechny cestující s platnými vízy.

Témata:  USA Donald Trump soudy

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy