Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Migranti prostě nepracují, varuje rakouský ministr. Vytáhl statistiky a navrhl...

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Vídeň - Rakouský ministr vnitra Wolfgang Sobotka uvedl, že asi 90 procent žadatelů o azyl je bez práce, protože obecná míra nezaměstnanosti v Rakousku stoupá. Jeho slova cituje rakouský list Kronen Zeitung.

Sobotka ve středu připomněl, že asi půl milionu Rakušanů v lednu hledalo práci. I proto se opět navrhl drastické snížení počtu nově příchozích a zároveň také zpřísnění azylových zákonů.

List píše, že práci má asi každý desátý žadatel o azyl. I ti ale často nepracují na plný úvazek - často mají jen úvazky částečné, nebo jsou zapojeni do různých učňovských programů. Údaje tamního ministerstva sociálních věcí z roku 2015 navíc ukazují, že jen 20 procent žadatelů o azyl v práci vydrží déle než tři měsíce.

Rakousko už určilo strop na počet přijímaných uprchlíků za rok. Toto číslo bylo stanoveno na 37 500 osob, Sobotkova Rakouská lidová strana (ÖVP) by však tento limit chtěla snížit asi jen na 17 tisíc. Sobotka v té souvislosti řekl, že vláda musí upřednostnit migranty, kteří již v zemi jsou, a ty řádně integrovat, a nepřijímat stále další.

Protiimigrační Svobodná strana Rakouska (FPÖ) by chtěla, aby země zaujala ještě tvrdší postoj. Šéf strany Heinz-Christian Strache navrhuje, aby bylo přijímáno ještě méně než zmiňovaných 17 tisíc migrantů.

„Nepotřebujeme horní mez ani snížení horního limitu na polovinu - potřebujeme nulovou migrace, ve skutečnosti potřebujeme minusovou migraci. Vzhledem ke všem nelegálům a zločincům, kteří v zemi jsou.“ udeřil.

Témata:  Rakousko uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy