Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump se naštval kvůli zablokování dekretu. Tisíce lidí v Londýně i Berlíně všlo kvůli prezidentovi do ulic

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington/Londýn/Berlín - Americký prezident Donald Trump dnes kritizoval páteční verdikt federálního soudce Jamese Robarta, který pozastavil platnost antiimigračního dekretu. Protesty proti novému šéfovi Bílého domu ve světě pokračují, například v Londýně a Berlíně demonstrovalo několik tisíc lidí.

"Názor takzvaného soudce, který v podstatě odnímá naší zemi vymáhání práva, je směšný a bude zrušen!" napsal na twitteru Trump. Uvedl také, že považuje za velký problém, "pokud země už není schopna říci, kdo do ní může vstoupit a kdo nikoli, obzvláště z bezpečnostních důvodů".

"Je zajímavé, že jisté blízkovýchodní země s tímto zákazem souhlasí," napsal také Trump, aniž by konkrétně nějaký stát jmenoval.

Rozhodnutí amerického prezidenta z minulého týdne o uzavření hranic pro uprchlíky přivítal ústy svého mluvčího český prezident Miloš Zeman. Trumpa hájil tento týden například i polský ministr zahraničí Witold Waszczykowski.

Několik tisíc lidí dnes demonstrovalo v Londýně. Účastníci akce se shromáždili poblíž americké ambasády v britské metropoli. Lidé nesli transparenty s hesly "Ne Trumpovi. Ne válce." nebo "Solidaritu, ne rasismus!"

"Jsem tady kvůli mým právům i kvůli právům všech muslimů, Mexičanů a Palestinců... Ať je jasné, že se dokážeme sjednotit jako země a postavit se bigotnímu rasistovi, který nenávidí ženy," citoval list The Guardian jednoho z účastníků demonstrace.

Kvůli Trumpově antiimigrační politice Britově od minulého víkendu začali podepisovat petici proti návštěvě amerického prezidenta v Británii, kam ho pozvala premiérka Theresa Mayová. Dosud už ji podepsalo přes 1,8 milionu lidí.

Obdobné, i když méně početné akce jako v Londýně se dnes konaly také ve skotském Edinburghu a severoirském Belfastu.

Zhruba 1200 lidí se sešlo na demonstraci proti Trumpovi také v německé metropoli. Shromáždili se před americkou ambasádou, která stojí v bezprostředním sousedství symbolu Berlína - Braniborské brány. Také oni požadovali, aby americký prezident své protiimigrační nařízení zrušil.

Témata:  Donald Trump USA Londýn demonstrace

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy