Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruská zoo slaví: Narodil se tam ligr, vzácný potomek lva a tygřice +VIDEO

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Rostov nad Donu - Zoologická zahrada na jihu Ruska se může pochlubit mládětem ligra, tedy potomkem lva a tygřice. Narodil se 11. listopadu a dostal jméno Car. Denně vypije kolem jednoho litru kozího mléka.

Malé zvíře s béžovou srstí pokrytou tygřími pruhy se povaluje na pohovce v maringotce ředitele zoologické zahrady a netrpělivě čeká na svou láhev s mlékem.

Jeho matka Princezna, jediná tygřice v zoologické zahradě, porod špatně snášela a nemůže ho kojit. Narodili se jí celkem tři ligři, ale jen Car přežil, uvádí ředitel zoo Erik Arapeťjan.

Car zatím není větší než pořádná kočka. "Často mi spí v náručí. Ale až náš malý král vyroste, bude nepochybně těžší než jeho rodiče," říká Arapeťjan. Ligři totiž mohou vážit přes 400 kilogramů, zatímco maximální váha tygra činí kolem 300 kilogramů a lva 250 kilogramů.

"Kříženci jako tento jsou mimořádně vzácní a většinou jsou slabší než lvíčata nebo tygří mláďata. Samečkové jsou sterilní," vysvětluje Dmitrij Miloserdov z Darwinova muzea v Moskvě.

Tygřice Princezna zatím ke svému potomku nesmí, stejně jako jeho otec, lev César. Oba bydleli léta v sousedních klecích a byli na sebe zvyklí. Když u tygřice nastala doba páření, vedení zoo stálo před dilematem: nabídnout jí Césara, když nemají tygra, nebo snášet její tak obávané zuření.

"Odvážili jsme se tedy pootevřít mříž mezi oběma klecemi. Když jsme viděli, že vše pobíhá dobře, riskli jsme to a nechali je spolu," říká Arapeťjan. Pak se ukázalo, že tygřice je březí. Ligři stejně jako tigoni, kteří pocházejí z tygra a lvice, se mohou narodit jen v zajetí, připomíná Miloserdov. "Tyto křížence nenalezneme ve volné přírodě, především proto, že lvi žijí v Africe a tygři v asijských džunglích," upřesňuje.

Témata:  zvířata tygři zoo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy