Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Boj o Trumpův dekret: Vláda se odvolala proti pozastavení výnosu o migraci, soud to smetl ze stolu

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: The White House

Washington/San Francisco - Americké ministerstvo spravedlnosti se v sobotu odvolalo proti soudnímu rozhodnutí, které dočasně zablokovalo antiimigrační dekret prezidenta Donalda Trumpa. Odvolací soud v San Francisku dnes ale žádost zamítl.

Spor se týká dekretu, kterým Trump na tři měsíce uzavřel hranice USA státním příslušníkům sedmi zemí, přičemž u Syřanů mělo opatření platit na dobu neurčitou. Prezident zároveň na 120 dnů zastavil americké programy přijímání uprchlíků. Během této doby chce prověřit mechanismus kontroly příchozích osob.

Migrační výnos, podle některých kritiků uspěchaný, kritizovala také řada velkých firem, například Apple, Microsoft, Google nebo Facebook, které zaměstnávají tisíce zahraničních inženýrů bez trvalého pobytu v USA.

Ministerstvo se v sobotu odvolalo proti pátečnímu verdiktu federálního soudce ze Seattlu Jamese Robarta, který dočasně pozastavil platnost dekretu. Zablokování má podle Robarta trvat do doby, než justice prozkoumá stížnost, kterou proti Trumpovu dekretu podal generální prokurátor státu Washington. V odvolání ministerstva se podle agentury AP uvádělo, že Robartův verdikt přesahuje pravomoc soudního orgánu a škodí občanům USA tím, že "maří právní účinky úkonu veřejností zvoleného zástupce".

Soud v San Francisku dnes ale žádost zamítl a podle agentury AP vyzval ministerstvo, aby nejpozději v pondělí odpoledne předložilo ke své odvolací žádosti další doklady. Trumpovo nařízení způsobilo chaos na letištích. Ministerstvo zahraničí v pátek ještě před Robartovým rozhodnutím uvedlo, že USA zrušily téměř 60.000 víz vydaných občanům zemí zmíněných v Trumpově dekretu. V sobotu ale ministerstvo oznámilo, že lidé z těchto zemí mohou do USA, pokud mají víza.

Americké ministerstvo vnitřní bezpečnosti už v sobotu uvedlo, že nebrání aerolinkám dopravovat do USA držitele víz, jichž se Trumpův zákaz týká. Zaměstnanci ministerstva dostali v sobotu pokyn, aby se začali chovat v souladu s pátečním rozhodnutí federálního soudce.

Témata:  USA Donald Trump přistěhovalectví

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy