Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Definitivní konec Fillona? Praskla na něj další závažná aféra

Paříž, ilustrační foto
Paříž, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Paříž - Na prezidentského kandidáta francouzské umírněné pravice Françoise Fillona se valí další aféra. Zpravodajský portál Mediapart zveřejnil v sobotu některé ze šeků, kterými se Fillon před lety údajně obohacoval na úkor financování parlamentu. Republikáni se už netají tím, že budou muset najít za Fillona náhradu.

Fillon podle Mediapartu jako zákonodárce nejméně v letech 2005 až 2007 inkasoval tajně šeky na částky, které představovaly nevyužité peníze na měsíční platby parlamentním asistentům a které měly zůstat na účtech parlamentu. Jednalo se podle webu o praxi, na níž se podílelo více pravicových zákonodárců; několik jich za to čelí trestnímu stíhání.

Nové obvinění zhoršuje situaci kandidáta strany Republikáni, jehož odstoupení z kampaně chce podle průzkumu 68 procent Francouzů i stále více jeho stranických kolegů, uvedl dnes web 20minutes.

Skandál kolem Fillona začal minulý týden, kdy francouzský týdeník Le Canard enchaîné začal zveřejňovat informace o tom, že Penelope Fillonová jako asistentka svého muže a pak jeho kolegy v letech 1988 až 2013 od státu neoprávněně získala celkem 831.440 eur (22,5 milionu Kč) a dalších zhruba 100.000 eur (2,7 milionu Kč) za údajné psaní pro média. Fillon jako někdejší zákonodárce podle časopisu také odměnil své děti během jejich studií částkou 84.000 eur (2,3 milionu Kč) coby své asistenty.

Fillona přestal oficiálně podporovat vlivný senátor za Republikány Bruno Gilles, což podle rozhlasové stanice RTL postavení kandidáta značně komplikuje. "I kdyby se všech obvinění zbavil, v hlavách lidí zůstane fakt, že taková aféra byla, a tudíž s Fillonem již nemůžeme prezidentské volby vyhrát," prohlásil v sobotu v rozhlasové stanici France Bleu Provence šéf republikánů v regionu Bouches-du-Rhône Gilles.

Mezi představiteli strany Republikáni exprezidenta Nicolase Sarkozyho již začala diskuse o tom, kdo by mohl Fillona nahradit. Nejčastěji přitom zaznívá jméno expremiéra Alaina Juppého, který v loňských stranických primárkách skončil druhý.

Témata:  Francie François Fillon

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy