Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Otázky kolem útoku mačetou zůstávají nezodpovězeny. Terorista z Louvru odmítá vypovídat

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - Útočník (29) z muzea Louvre odmítá hovořit s vyšetřovateli. Ti dnes přišli podezřelého Egypťana vyslýchat poté, co na něj již v sobotu bez ohledu na hospitalizaci byla uvalena vazba. Na případu je zvláštní, že se zatím nenašlo nic, co by svědčilo o tom, že to je radikální muslim a že byl ve spojení s nějakou teroristickou skupinou.

"První rozhovor (s podezřelým) se uskutečnil dnes ráno, ale ukázalo se, že bude krátký. Zatím totiž s vyšetřovateli odmítá mluvit," citovaly nejmenovaný zdroj agentury Reuters a AFP. Vyšetřovatelé v prvé řadě chtějí formálně potvrdit identitu útočníka a zjistit motiv jeho činu.

Muž, kterým je podle egyptských úřadů egyptský občan Abdalláh Ridá Hamamí s trvalým pobytem ve Spojených arabských emirátech, u vchodu do Louvru jednoho z vojáků lehce zranil. Člen vojenské hlídky ho poté několikrát postřelil. Útočníkův zdravotní stav byl zpočátku kritický, ale v sobotu byl již mimo ohrožení života.

Podle příbuzných je muž ženatý a čeká s manželkou druhé dítě. Řekl jim prý, že do Paříže jede na služební cestu pro svého zaměstnavatele. Nic podle nich nenaznačovalo, že by chystal podobný útok. Otec je stále pevně přesvědčený, že jeho syn není islamista.

Do Paříže přicestoval Hamamí 26. ledna na turistické vízum a pronajal si hotelový pokoj za více než 240 euro (6500 Kč) na den u honosné třídy Champs Elysées. Podle vyšetřovatelů dva dny po příletu v obchodě se zbraněmi u náměstí Bastille koupil dvě mačety za téměř 1000 eur (27.000 Kč). Policie v jeho pokoji našla dalších asi 1000 eur v hotovosti, účty za mačety, předplacené telefonní karty a egyptský pas na jméno Abdalláh Ridá Hamamí. Odletět z Paříže měl podle letenky 4. února.

Témata:  Francie pokus o teroristický útok v Paříži

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy