Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci mrznou, charita přešívá staré deky na zimní kabáty

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Atény - Letošní zima v Řecku je extrémní, což pocítili i migranti. V jedné malé dílně ve městě Soluň se však snaží tuto situaci trochu zmírnit a na šicích strojích přešívají staré deky na bundy, kabáty a další zimní oblečení. To pak putuje do uprchlických táborů.

Deky, převážně armádní, šedé s červeným prošitím, pocházejí z rozsáhlého uprchlického tábora v Idomeni u makedonských hranic, který je nyní uzavřen. Loni zde žilo ve stanech až 14.000 osob poté, co evropské země uzavřely své hranice uprchlíkům proudícím na kontinent. Řecká policie tábor vyklidila loni v květnu. Zůstaly zde však stovky stanů a tisíce přikrývek. Řecko-německá charita Naomi je sebrala, aby je vyprala a znovu použila.

Organizátorka projektu Elke Wollschlägerová pomáhá při výrobě a dokonce navrhuje kabáty, které mají uvnitř našitou nálepku s nápisem "Remember Idomeni" tedy "nezapomeň na Idomeni".

Pro syrského uprchlíka Hasana Kudsího (30) je pomoc v dílně na šití kabátů v Soluni přirozená. Muž provozoval v Damašku rodinnou textilní firmu, která měla kolem 100 zaměstnanců. Jeho cesta do Evropy se zastavila v Idomeni, ale stále doufá, že se připojí ke své manželce a dvouleté dceři v Mnichově za pomoci přemísťovacího programu Evropské unie, který však postupuje pomalu.

Charita nedistribuuje kabáty přímo, ale předává je dalším záchranářským skupinám výměnou za dary. Získané peníze používá pro vzdělávací programy pro uprchlíky a na projekty, které mají pomoci dostat je z táborů a umístit do bytů.

Témata:  Řecko uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy