Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lichtenštejnské parlamentní volby vyhrála největší vládní strana, účast byla téměř 78 procent

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Vaduz - Dnešní parlamentní volby v Lichtenštejnsku vyhrála vládní Pokroková občanská strana (FBP) premiéra Adriana Haslera, oproti minulému hlasování si ale pohoršila. Volební účast byla 77,8 procenta.

Po sečtení všech hlasů získala 35,2 procenta, což je o 4,8 procentního bodu méně než při volbách v roce 2013. Koaliční partner Vlastenecký svaz (VU) získal 33,7 procenta a polepšil si o 0,2 procentního bodu.

Podle agentury DPA jsou vítězi letošních voleb opoziční strany. Nezávislí dostali 18,4 procenta, o 3,1 procentního bodu více, a Svobodná listina si polepšila o 1,5 procentního bodu na 12,6 procenta.

V 25členném parlamentu (Zemský sněm) tak bude mít FBP nyní devět křesel, což je o jedno méně, a VU zůstává osm křesel. Na výsledcích dnešních voleb závisí, zda Hasler zůstane ve funkci nebo bude muset místo uvolnit Thomasu Zwiefelhoferovi z VU.

Oficiální hlavou státu je kníže Hans Adam II. (71), v roce 2004 však předal veškeré pravomoci svému synovi Aloisovi.

Témata:  Lichtenštejnsko volby

Aktuálně se děje

9. května 2024 19:58

Všechny ukrajinské vodní elektrárny jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy