Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Migrant v azylovém centru pobodal muže. Soudu vyprávěl hodně zajímavý příběh

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Vídeň – Rakouský soud řešil případ marockého žadatele o azyl (46), který byl obviněn z pokusu o vraždu svého spolubydlícího ve vídeňském azylovém centru Simmering. Muž se hájil tím, že byl už jednou znásilněn a že se bál, že ho to potká znovu. Informuje o tom server The Local.

Obviněný se u soudu hájil tím, že si myslel, že jej chce Syřan (27) a skupina dalších mužů znásilnit. Porotě řekl, že byl den předtím v bytě v Ottakringu zneužit dvěma muži. Po údajném útoku sice šel do nemocnice, lékaři ale nenašli důkaz, že by byl znásilněn.

Poté, co byl propuštěn z nemocnice vše nahlásil na policii, následně se vrátil na ubytovnu. Tam bodl svého spícího spolubydlícího osm centimetrů dlouhým okrasným nožem, který visel na zdi, píše The Local.

Soudce nicméně uvedl, že skutečným důvodem útoku, ke kterému došlo v loni září, byl fakt, že se Maročan vydával za syrského uprchlíka a že měl strach, že mladší migrant vyzradí jeho skutečný původ. Do Rakouska se totiž obviněný dostal přes Itálii pomocí falešných dokladů totožnosti, ale syrští uprchlíci v azylovém středisku si brzy - vzhledem k arabskému dialektu, kterým mluvil – uvědomili, že ve skutečnosti pochází právě z Maroka.

Maročan bodl Syřana tak drsně, že mu prořízl břišní dutinu a poranil játra. Zlomil mu také několik žeber a přetnul hrudní tepnu. Lékaři uvedli, že kdyby oběť hlasitě nekřičela o pomoc, určitě by nepřežila.

Napadený Syřan před soudem vypověděl, že od útoku má problémy se spánkem a stále cítí bolest v játrech. Ve své domovské zemi pracoval v pražírně kávy a teď si našel práci jako číšník ve Vídni.

Řekl, že nemůže pochopit, proč ho muž napadl. Prý ho vždycky podporoval a pomáhal mu. „Stále mi dluží 500 eur," řekl. „Jednoho dne přišel do kuchyně s kopií Koránu a požádal nás, abychom na něj přísahali, že nebudeme spolupracovat s rakouskými orgány a že ho nezradíme," dodal

Muž byl nakonec shledán vinným z pokusu a o vraždu a podle rozsudku stráví 13 let ve vězení. Podle prokurátora se Maročan popral také se svými s spoluvězni v policejní vazbě a obvinil je, že ho chtěli znásilnit.

Témata:  Rakousko uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy