Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vyzrálo Dánsko na uprchlíky? Počet dobrovolných návratů je rekordní, hlásí úřady

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Kodaň – Počet žadatelů o azyl, kteří v průběhu roku 2016 dobrovolně opustili Dánsko, dosáhl rekordní úrovně. Podle nově zveřejněných dat Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) se rozhodlo odejít 532 migrantů. Informuje o tom server The Local.

Ačkoliv se číslo může zdát jako malé, média poukazují, že jde o vůbec nejvyšší počet v historii, a vůbec poprvé je také počet žadatelů o azyl dobrovolně opouštějících Dánsko vyšší než počet těch, jejichž žádost byla zamítnuta.

Tři ze čtyř migrantů, kteří odešli, tak učinili ještě předtím, než byly jejich žádosti o azyl zpracovány. Podle Jacoba Jørgensena, mluvčího IOM v Kodani, se většina těchto osob vrátila do Íránu, Iráku či Afghánistánu. Zaznamenán byl ale také značný počet dobrovolných návratů mezi státními příslušníky Ruska a Ukrajiny.

Mnozí své rozhodnutí zdůvodňují dlouhými čekacími dobami v dánských azylových střediscích, nemocnými členy rodiny v jejich domovských zemích a falešnými očekáváními. Právě to jsou podle statistik hlavní důvody jejich odchodu.

„Pravděpodobně existuje tolik důvodů, kolik je tu lidí. Často slýcháme o nemoci v rodině, kvůli které se chtějí rychle vrátit domů. Jiní jsou zklamáni, protože jejich očekávání, které bylo z velké části vybudované na základě slov převaděčů, neodpovídá realitě,“ vysvětluje Jørgensen.

Dánská rady pro uprchlíky už ale také varovala, že jejich odchod nutně neznamená, že už nebudou hledat pomoc. „Někteří z nich mohou odcestoval zpět a pak zase opustí své domovské země, aby znovu žádali o azyl. Ale kromě chci říci, že pokud lidé nechtějí žádat o azyl v Dánsku, pak je v pořádku, když se vrátí domů,“ komentovala statistiky šéfka rady Eva Singerová.

Dánsko, s populací 5,7 milionu obyvatel, přijalo v roce 2016 6072 žadatelů o azyl, což představuje prudký pokles oproti roku 2015, kdy do země přišlo asi 21 tisíc migrantů.

Témata:  Dánsko uprchlíci

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy