reklama

Letadla F-22 Raptor, které májí dvoujnásobnou rychlost než zvuk a patří mezi ty nejmodernější stroje, přístály začátkem týdne v Rumunsku na pobřeží Černého moře. Stalo se tak podle CNN poté, co před dvěma týdny přelétaly nad americkou válečnou lodí v Baltském moři ruské stíhačky.

Oficiálně se však jednalo o cvičení NATO, které má zkoumat efektivnost při přesunu amerických stíhaček na operační základnu a na pomoc svým spojencům. "Chceme demonstrovat naši schopnost přesunout F-22 kamkoliv to bude potřeba v zemích NATO či celé Evropě" řekl velitel jednotky Daniel Lehoski pro Reuters.

Letadla mají mají místo pro jednoho pilota, mají k dispozici rakety a radar pro navádění pum a nemohou být detekována. Prodej do zahraničí je zakázán. Jejich přelet nad Černým moře a přistání na letišti v přístavním městě Konstanca byl však také ukázkou Moskvě. Poté se přesunuly do Británie.

"Zvyšují aktivitu ve vzduchu, navyšují mise a trénink. To je to, co vidíme každý den," cituje CNN vedoucího rumunského leteckého štábu Laurian Anastasof.

Americký velvyslanec v Rumunsku Hans Klemm, který přivítal letadla a posádku, řekl, že USA a Rumunsko se zavazuje spolupracovat v rámci NATO na zlepšení bezpečnosti a proti agresi ze strany Ruska.

Rusko obviňuje NATO

Rusko však již dříve označilo NATO jako viníka. Podle Reuters ne Rusko, ale právě NATO může za eskalaci napětí tím, že tlačí na jejich hranice. Akce již dříve označili za naprosto neopodstatněné.

"Čelíme nahromadění vojenských sil NATO a rozmísťování vojenských zdrojů v blízkosti ruských hranic. Jsme ve velmi nebezpečné situaci, která může vést ke zhoršení bezpečnosti," uvedl začátkem měsíce ruský velvyslanec pro NATO Alexander Grushko pro agenturu Reuters.