Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skandály stahují Fillona ke dnu. Prezindentský kandidát svolal tiskovou konferenci

Demonstrace proti
Demonstrace proti "duhové totalitě" pořádaná Akcí D.O.S.T., Praha 16.8.2013
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Paříž - Prezidentský kandidát francouzské umírněné pravice François Fillon dnes odpoledne uspořádá tiskovou konferenci. Patrně přejde do protiútoku vůči obviněním, že zneužíval veřejné finance.

Skandál kolem Fillona začal před týdnem, kdy francouzský týdeník Le Canard enchaîné začal zveřejňovat informace, podle nichž Penelope Fillonová jako asistentka svého muže a pak jeho kolegy v letech 1988 až 2013 od státu neoprávněně získala celkem 831.440 eur (22,5 milionu Kč). Dalších zhruba 100.000 eur (2,7 milionu Kč) pak dostala za údajné psaní pro média.

Fillon jako někdejší zákonodárce podle časopisu také odměnil své děti během jejich studií částkou 84.000 eur (2,3 milionu Kč) coby své asistenty.

Fillon zatím prezidentskou kandidaturu odmítá stáhnout. Někdejší premiér Alain Juppé, který v loňských stranických primárkách skončil druhý, post možného náhradníka odmítl. "Ne znamená ne," napsal na twitteru.

Témata:  Francie François Fillon

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy