Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británie slaví: Královna Alžběta II. slaví safírové jubileum, na trůnu sedí už 65 let

Královna Alžběta II.
Královna Alžběta II.
Foto: Daily Telegraph

Londýn - 6. února 1952 trůn usedla na brtiský trůn královna Alžběta II., Spojenému království tam vládne už 65 let. Je tak vůbec prvním britským monarchou, který takzvaného safírového jubilea dosáhl.

Zatímco před pěti lety byly oslavy diamantového jubilea, tedy šedesáti let na trůnu, velkolepé, letos Alžběta stráví výročí v ústraní, neočekává ani žádné dary. Velké veřejné akce se pak podle BBC předpokládají v roce 2022 při platinovém jubileum, jež připadá na 70 let vlády.

U příležitosti dnešního výročí byl znovu vydán snímek královského fotografa Davida Baileyho, na kterém Alžbětu II. zdobí safírové náušnice a safírový náhrdelník. Tyto šperky dostala od otce Jiřího VI. ke svatbě s princem Philipem. Podle webu deníku The Daily Telegraph si klenoty natolik oblíbila, že si k nim v roce 1963 pořídila korunku s náramkem.

Britská královna je v současné době nejstarším vládnoucím monarchou na světě. Během její vlády se ve funkci vystřídalo 13 britských premiérů počínaje Winstonem Churchillem a konče nynější ministerskou předsedkyní Theresou Mayovou. Osobně se také setkala s 12 americkými prezidenty, tím posledním byla nyní již bývalá demokratická hlava státu Barack Obama. Očekává se, že přijme i nového prezidenta Donalda Trumpa, který se do Británie letos chystá.

Témata:  Královna Alžběta II. Velká Británie

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy