Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mayová vyzvala poslance, aby dali brexitu zelenou

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn/Brusel - Premiérka Theresa Mayová vyzvala britské zákonodárce, aby nebránili vůli britského lidu a neprosazovali změny zákona o aktivaci článku 50 lisabonské smlouvy, kterou začne jednání o odchodu Británie z Evropské unie.

Hlasování o zákonu v Dolní sněmovně se čeká ve středu. Podle aktuálního průzkumu agentury ORB postup vlády v souvislosti s takzvaným brexitem nyní podporuje většina Britů.

"Naši evropští partneři teď chtějí konečně začít s vyjednáváním, chci tomu tak i já, stejně jako tento parlament," uvedla dnes premiérka Mayová. "Teď není čas na to, abyste bránili demokraticky vyjádřeným přáním britského lidu. Je na čase začít s odchodem z Evropské unie," dodala.

O změny v projednávaném zákoně usilují především poslanci Labouristické strany a Skotské národní strany. Proevropští zákonodárci opozičních stran chtějí podle agentury Reuters docílit větší transparentnosti zákona, který by vládě umožnil zahájit výstupová jednání. Chtějí také větší dohled nad průběhem jednání i silnější pozici při rozhodování o konečné podobě dohody s EU.

O víkendu oznámil jeden z poslanců vládní Konzervativní strany, že on a téměř třicet jeho kolegů se chystají podpořit některé z pozměňovacích návrhů předložených opozicí. Jedním z těchto návrhů je například i garance, že občané EU, kteří v Británii pobývali v době loňského referenda o odchodu Británie z evropského bloku, budou moci v zemi zůstat.

Témata:  Velká Británie Brexit Theresa Mayová

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy