Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Macron slaví úspěch. I další průzkum jej vidí jako prezidenta Francie

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - Emmanuel Macron je i podle nového průzkumu favoritem prezidentských voleb ve Francii. Vyplývá to z výsledků agentury Ifop.

Centristický kandidát Macron (39), který je v zahraničí zatím málo známý, začal v průzkumech dominovat v minulých dnech. Prvenství mu předvídají i další agentury.

Podle Ifop skončí Macron v prvním kole prezidentských voleb 23. dubna z desítky kandidátů na druhém místě s 21 procenty a postoupí do rozhodujícího duelu 7. května s šéfkou krajní pravice Marine Le Penovou.

Předsedkyně Národní fronty podle průzkumu první kolo vyhraje se ziskem 26 procent hlasů, v rozhodujícím klání ji ale Macron podle ankety porazí jasným poměrem 64 ku 36 procentům hlasů.

Od začátku hlavní kampaně byl Macron označován za černého koně voleb a v průzkumech si držel třetí místo za Le Penovou a kandidátem umírněné pravice Françoisem Fillonem. Fillon se ale nyní kvůli aféře kolem nakládání s veřejnými financemi propadl na nepostupové třetí místo.

Macron je bývalý několikaletý člen Socialistické strany a investiční bankéř. Od roku 2014 zastával jako nestraník v levicové vládě funkci ministra hospodářství, na kterou loni rezignoval kvůli prezidentské kampani.

Témata:  Francie Marine Le Pen

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy