Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Egypt se postavil za Trumpa, pochválil jej za kritiku médií

Egypt
Egypt
Foto: Pixabay

Káhira – Americký prezident Donald Trump dnes sklidil pochvalu ze strany Egypta za kritiku médií. Egyptské ministerstvo zahraničí v dnešním prohlášení uvedlo, že souhlasí se slovy o tom, že některá západní média v posledních dvou letech úmyslně zevrubně neinformovala o řadě teroristických útoků.

Bílý dům v pondělí zveřejnil seznam 78 takových případů. „Kritika, kterou Bílý dům adresoval západním médiím kvůli tomu, že ignorovala 78 teroristických útoků ve světě, si zaslouží pochvalu," uvedlo egyptské ministerstvo zahraničí s tím, že devět z těchto útoků bylo spácháno na území Egypta. Informovala o tom agentura AFP.

Současný postoj USA v boji proti terorismu je prý v souladu s tím egyptským. „Některým zemím, které se stanou terčem teroristických útoků, se dostává soucitu a mezinárodní podpory. Jiné státy, kupříkladu Egypt, jsou ve stejném případě osočovány ze selhání bezpečnostních složek," uvedla egyptská diplomacie.

Přestože je Káhira dlouholetým blízkovýchodním spojencem Spojených států, vztahy mezi zeměmi poněkud ochladly, když egyptská armáda v roce 2013 pomohla svrhnout někdejšího egyptského prezidenta Muhammada Mursího z dnes již zakázaného Muslimského bratrstva. Po zvolení Trumpa d ho jeho egyptský protějšek Abdal Fattáh Sísí označil za " závan čerstvého vzduchu", jenž zlepší vztahy mezi oběma státy.

Témata:  Donald Trump Egypt terorismus

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy