Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Demonstrace v Rumunsku slábnou, ke krizi se vyjádřil i prezident Iohannis

Rumunsko, ilustrační foto
Rumunsko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Bukurešť – Za krizi, ve které se Rumunsko nachází, může vláda sociálních demokratů (PSD). Uvedl to dnes prezident Klaus Iohannis. Demonstrace v zemi stále pokračují, ztratily ale na síle.

Iohannis dnes uvedl, že případný odchod ministra spravedlnosti Florina Iordacheho nepovažuje prezident za dostatečný. V rozporu s různými zvěstmi si ale nepřeje pád vlády ani předčasné volby. Země podle něj nyní potřebuje silný kabinet s předvídatelnou a udržitelnou politikou. Iohannis také varoval, aby Rumunsko nezklamalo velká očekávání okolního světa.

Už dříve se prezident zapojil do statisícových protestů proti nařízení, kterým chtěla vláda odstranit trestnost některých korupčních činů. Dnes v Bukurešti proti vládě protestovalo asi 8000 lidí, proti prezidentovi zhruba 3000, uvedl server televize Digi 24.

Dnes hlava státu zákonodárcům řekla, že PSD výrazně uspěla v prosincových volbách a její vláda musí nyní plnit sliby. Zatím ale strana používala „strategii kamikadze" a dostala se do konfliktu s občany. Průzkumy podle něj ukazují, že většina obyvatel považuje směřování Rumunska za špatné. Lidé jsou znechucení, že se sociální demokraté zastávají korupčníků, varoval.

V posledních dnech se v zemi konaly rozsáhlé demonstrace proti kabinetu sociálnědemokratického premiéra Sorina Grindeanua. V neděli po celé zemi demonstrovalo přes půl milionu lidí. Protesty vyvolal mezitím zrušený vládní dekret, kterým chtěl kabinet odstranit postih za některé korupční trestné činy a za zneužívání úředního postavení. Iohannis na dekret podal stížnost k ústavnímu soudu a opozice chce vládě vyslovit nedůvěru. Hlasování se bude konat ve středu. Vláda ho ale zřejmě přečká, neboť má v parlamentu pohodlnou většinu.

Grindeanuova vláda sice nařízení zrušila, už v sobotu ale premiér uvedl, že kabinet vypracuje nový návrh zákona, který tentokrát předloží k posouzení parlamentu.

Demonstranti se na Vítězném náměstí před sídlem rumunské vlády sešli také dnes, osmý den v řadě. Zatímco v neděli v Bukurešti proti vládě demonstrovalo kolem 300.000 lidí a v pondělí ještě asi 25.000, dnes jich bylo již jen kolem 8000. Několik tisíc dalších odpůrců vlády se sešlo také v dalších rumunských městech. Zhruba tři tisíce příznivců Grindeanuova kabinetu a strany PSD demonstrovaly před prezidentským palácem v Bukurešti.

Témata:  Rumunsko Klaus Iohannis

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy