Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Není otázkou, jestli teroristé zaútočí, ale kdy. Muslimský starosta Londýna otevřeně promluvil

Londýnský starosta Sadiq Khan
Londýnský starosta Sadiq Khan
Foto: Facebook

Londýn - Teroristické útoky v Evropě spáchané muslimskými radikály se většinou zaměřovaly na Belgii, Francii a Německo. Podle londýnského muslimského starosty Sadiqa Khana se ale útok nevyhne ani Británii. Nebojí se toho, že jednou přijde, otázkou ale prý zůstává, kdy k němu dojde.

Starosta se britským médiím po útoku v pařížském Louvru svěřil se svými obavami o osud Británie. "Podívejte se na jiná města, Berlín, Istanbul, Paříž a další. Stávají se cílem teroristů," uvedl v rozhovoru pro Mail Online.

Největší hrozbu vidí ve změně financování. "Udržet Londýn bezpečný je stále těžší," uvedl s tím, že pokud vláda sáhne na platy policistů, mohou se jeho obavy vyplnit.

Podle Khana není otázkou, jestli teroristé zaútočí na Británii, ale kdy. Míra ohrožení je v zemi v tuto chvíli vysoká a je "velice pravděpodobné", že k útoku dojde. "Díky tvrdé práci našich policistů a bezpečnostních služeb byla zmařena celá řada teroristických útoků," vysvětlil starosta.

Poukázal také na to, že se formy terorismu vyvíjejí. Zatímco dříve panovaly obavy z radikálů přicházejících do země, nyní se svět bojí radikalizace přímo v daných zemích. "Pořádkové a bezpečnostní služby pracují neuvěřitelně tvrdě. Nemůžeme zavírat oči před skutečností, že Islámský stát v současné době využívá internet k radikalizaci Britů," dodal.

"Za poslední rok a půl jsme byli svědky několika případů, kdy Londýňané, kteří se zde narodili a vyrůstali, nasedli do letadla a vydali se bojovat do Sýrie,“ posteskl si dále starosta.

Varoval také před kroky, ke kterým se uchýlil americký prezident Donald Trump poté, co nastoupil do úřadu. Vadí mu zejména zákaz cestování do USA z rizikových zemí. Podle Khana to problém neřeší.

"Ve svých příbězích tvrdí, že Západ je neslučitelný s islámem, že nás nenávidí. My ale víme, že je to nesmysl, že muslimové mohou žít na Západě. Mohou být současně Britové a muslimové mohou být pyšní na oboje," podotkl Khan.

Témata:  Velká Británie terorismus Sadiq Khan

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy