Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nepokoje na předměstí Paříže: V arabských ghettech to vře, policista znásilnil mladíka obuškem

Policie Francie
Policie Francie
Foto: Police Nationale

Paříž - Na severním předměstí Paříže v noci na dnešek pokračovaly protesty mládeže proti policejní brutalitě. Demonstranti házeli na pořádkové síly i zápalné lahve a podpálili desítku aut. Zatčeno bylo deset osob.

Oblast obývá již několik generací původně imigrantských rodin arabského původu, které postihuje dlouhodobá chudoba a nezaměstnanost. "Byly tam přes noc další násilné střety," sdělil zástupce policie Yves Lefebvre rozhlasové stanici France Info.

Nynější události se táhnou již několikátý den v reakci na napadení místního mladíka policií minulý týden v rámci razie proti překupníkům drog. I v obci Aulnay-sous-Bois zastavovali policisté mladíky, aby zjišťovali jejich totožnost.

Zadrželi přitom muže (22), který jim vzdoroval. Nejprve ho nejprve brutálně zbili, pak jeden z nich mu navíc vrazil obušek do konečníku, čímž mu způsobil vážné zranění.

Úřady již postavily mimo službu čtyři policisty a 27letého, který zadrženému ublížil obuškem, již vyšetřuje pro podezření ze znásilnění. Zraněného mladíka, který mezitím vyzval k zastavení násilí s tím, že spravedlnosti bude učiněno zadost, navštívil v nemocnici prezident François Hollande.

Socialistický premiér Bernard Cazeneuve vyzval k co nejtvrdšímu postihu policistů, kteří vážně zneužili svých pravomocí. Socialistický kandidát na prezidenta Benoit Hamon upozornil, že policie musí jako zástupce republiky lidi chránit. Vůdkyně krajně pravicové strany Národní fronta Marine Le Penová se naopak postavila za policisty.

Témata:  policie Francie Paříž

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 20:14

Kreml nemá strach ze zvratu kvůli raketám ATACMS v rukou Ukrajinců

To, že má Ukrajina přístup k těžkým zbraním dlouhého dosahu včetně raket ATACMS ze Spojených států, v zásadě nezmění výsledek probíhající války. Prohlásil to ve čtvrtek Kreml, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy