Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Terorista z Louvru poprvé mluvil s vyšetřovateli. Otázky ale stále zůstávají

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - Muž, který minulý týden u pařížského muzea Louvre zaútočil mačetou, už hovořil s vyšetřovateli. Poté se jeho zdravotní stav zhoršil. Stačil potvrdit, že je Egypťan Abdalláh Hamamí a řekl, že nikdy nesympatizoval s Islámským státem. Zůstává tak nezodpovězeno mnoho otázek.

Hamamí (29) nejprve odmítal vypovídat, ale v pondělí začal s vyšetřovateli hovořit. Tvrdil, že přišel do muzea poškodit některá umělecká díla barvami ve sprejích, které si skutečně přinesl v baťohu. Vnímal to jako symbolickou akci na protest proti intervenci Francii v Sýrii. Nechtěl prý páchat atentát, mačety měl jen na svou obranu. To ale odporuje faktům, podle kterých vojáky jasně napadl a jednoho z nich lehce zranil.

Egypťan také řekl, že jednal sám a nikdo ho k činu nenaváděl. Nikdy prý nevyjádřil podporu skupině Islámský stát. Vyšetřovatelé ale našli na sociální síti několik jeho vzkazů, které vypovídají o Hamamího sympatiích k radikálnímu islámu.

Deník Le Parisien uvedl, že Egypťan pochází z dobré rodiny a na sociálních sítích se představoval jako ženatý otec malého dítěte, obchodní manažer firmy pro rozvoj životního prostředí a fanoušek fotbalového klubu Bayern Mnichov.

Po příletu do Paříže ale podle vyšetřovatelů zakoupil dvě mačety v jednom obchodu se zbraněmi v 11. pařížském obvodu, kde žije početná arabská komunita, a hodiny před útokem u Louvru posílal stále více nábožensky zaměřených zpráv na síti Twitter.

Káhira odsoudila Hamamího páteční útok, který je podle Egypta a Francie teroristickým činem a k němuž se nikdo nepřihlásil. Vyšetřovatelé hlavně dál zkoumají, zda útočník jednal z vlastního rozhodnutí, nebo na něčí pokyn. Také pátrají po tom, co dělal podezřelý při návštěvách Turecka v letech 2015 a 2016.

Témata:  Francie pokus o teroristický útok v Paříži

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy