Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lavina skandálu nekončí: Na Fillona se valí další obvinění, opět jde o velké peníze

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - Francouzská zpravodajská stanice BFM Business dnes uvedla, že François Fillon, kandidát umírnění pravice na prezidenta, prostřednictvím své poradenské společnosti 2F Conseil obdržel v letech 2012 až 2014 nejméně 200.000 eur od pojišťovny Axa.

Její tehdejší šéf Henri de Castries přitom patří k oficiálním oporám nynější Fillonovy kampaně a Fillon by ho podle některých zdrojů v případě vítězství jmenoval ministrem hospodářství a financí.

Server Mediapart a deník Le Monde uvedly, že může jít o střet zájmů. Fillonův tým se zatím k nové informaci nevyjádřil. Týdeník Le Canard enchaîné, který od konce ledna přináší různá odhalení kolem financí Fillona a jeho rodiny, již dříve uvedl, že společnost 2F Conseil přinesla poradenstvím podnikům v letech 2012 až 2015 Fillonovi čistý příjem 600.000 eur (16,2 milionu Kč).

U všech dosavadních obvinění Fillon pochybení odmítal a zdůrazňoval, že nijak neporušil zákon. V kampani hodlá pokračovat a vyhrát dvoukolové prezidentské volby, plánované na 23. dubna a 7. května. V důsledku skandálních odhalení, která se objevila v médiích, ale přišel o dosavadní roli jasného favorita.

Předseda strany pravého středu MoDem François Bayrou dnes Fillona obvinil, že je pod vlivem mocných finančních sfér a naznačil, že by za dané situace mohl sám kandidovat, čímž by nejspíš Fillonovi ubral nějaké hlasy. V minulých prezidentských volbách v roce 2012 získal v prvním kole deset procent hlasů. Generální tajemník Fillonovy konzervativní strany Republikáni Bernard Accoyer označil slova šéfa pravicových centristů za nezodpovědná a skandální.

Témata:  Francie François Fillon

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy