Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americkým ministrem spravedlnosti se stal Sessions, hlasování v Senátu bylo velmi neobvyklé

Vlajka USA
Vlajka USA
Foto: Pixabay

Washington - Novým ministrem spravedlnosti USA se stal Jeff Sessions (70), senátoři schválili Trumpova kandidáta poměrem 52 ku 47 hlasů. Dosavadní senátor za Alabamu je pokládán do značné míry za inspirátora protiimigrační politiky, kterou razí Bílý dům.

Sessions se jako první ze senátorů postavil během primárek za Trumpa, který se mu odměnil jedním z klíčových křesel ve své vládě.

Téměř všichni demokraté v Senátu, s jedinou výjimkou, hlasovali proti, zatímco republikáni se jednomyslně semkli okolo svého kolegy, známého krajně konzervativními názory, jakož i odporem k nelegální a i legální imigraci. Sessions před připojením k Trumpově týmu zaujímal vůči Rusku tvrdou pozici, nakonec se však vyslovil pro normalizaci vztahů s Moskvou.

Hlasování předcházela debata, která se točila především okolo občanských práv. Diskuse se výrazně vyhrotila poté, co republikáni sáhli k velmi neobvyklému kroku a umlčeli demokratickou senátorku Elizabeth Warrenovou.

Liberální politička kritizovala dosavadního alabamského senátora za údajné omezování práv černošské menšiny. K tomuto kroku podle amerických médií žádná z komor Kongresu již dlouhá léta nesáhla a mezi demokratickými zákonodárci vyvolal tento zásah pobouření.

Demokraté tvrdí, že republikáni se snaží prosadit všechny Trumpovy kandidáty za každou cenu a všemi prostředky. Vedle Sessionse kritizovaného za údajně rasistické postoje se pokoušejí blokovat i volbu kandidáta na ministra zdravotnictví Toma Pricea a ministra financí Stevena Mnuchina.

Témata:  USA Donald Trump

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy