Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš se chystá dobýt český stát. Je to diktátor a predátor, píše se na Slovensku

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Bratislava - Podle slovenského listu Denník N se Andrej Babiš chystá dobýt český stát. Ve svém komentáři rozebírá příčiny fenomenálního úspěchu šéfa ANO na politické scéně a upozorňuje na velký paradox v chování Čechů.

"Je to antropologická záhada: Češi mnohem razantněji než Slováci odvrhli komunismus, ale v podzimních volbách budou masově volit bývalého komunistu. Mají silný sklon k rovnostářství, ale budou volit miliardáře," uvedl deník.

Za jednu z příčin úspěchu Babiše označil dravost predátora, na kterou česká politická kultura nebyla připravena.

Podle deníku se české politické strany pokusily zastavit Babišovo dobývání státu zákonem, který ho nutí zbavit se Agrofertu. "Další obrannou hráz stavějí média, která Babiš nevlastní, a to je důvod, proč je považuje za úhlavního nepřítele. Česká veřejnoprávní televize se až dosud dokázala ubránit velkým tlakům, ale pokud se Babiš stane premiérem, může jí zlomit vaz. Je totiž jedna z mála institucí, jejíhož vlivu na voliče se skutečně obává," uvedl Denník N.

Českou politiku podle komentáře vždy ovládaly lišky, tentokráte ovšem přichází lev, z něhož jde strach. "Babiš je povahou diktátor, protože neuznává demokratický princip soutěže. Konkurenci považuje za nepřítele, kterého třeba zničit," uvedl list, podle kterého škody, jež stihl Babiš napáchat, jsou v podstatě nevyčíslitelné. "Zničil totiž dva pilíře českého tisku, jakými byly Mladá Fronta Dnes a Lidové noviny," dodal.

Témata:  Andrej Babiš

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy