Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izrael se naštval na belgického premiéra, velvyslanec musí na kobereček

Izrael, ilustrační foto
Izrael, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Jeruzalém/Brusel - Belgický premiér Charles Michel se ve středu sešel se zástupci dvou izraelských nevládních organizací, které podle vlády Benjamina Netanjahua poškozují armádu. Je z toho diplomatická roztržka.

Michel s Netanjahuem jednal v úterý. Izraelský premiér jej požádal, aby belgická vláda přestala financovat organizace Betselsem a Breaking the Silence, které kromě jiného shromažďují svědectví vojáků o vojenské službě na Západním břehu Jordánu.

"Izraelský premiér nařídil navrhnout zákon, který zabrání zahraničním vládám financovat nevládní organizace, jež poškozují izraelskou armádu," uvedl Netanjahuův úřad.

V tomtéž smyslu se prý Netanjahu vyslovil před Michelem. Belgický premiér se navzdory tomu se zástupci obou organizací ve středu sešel. Netanjahu už nařídil předvolat belgického velvyslance v Izraeli na ministerstvo zahraničí

O zastavení finanční pomoci izraelským levicovým nevládním organizacím žádal Netanjahu také při svém pondělním setkání s britskou premiérkou Theresou Mayovou. Předložil jí seznam nevládních organizací, které britská vláda pomáhá financovat. Je mezi nimi také Breaking the Silence.

Skupina Betselem vyprovokovala kromě jiného soud s vojákem Elorem Azariou, který loni zastřelil na zemi ležícího Palestince. Zveřejnila totiž video, na němž byl vojákův čin zachycen a z nějž vyplývá, že Palestinec už nikoho neohrožoval.

Témata:  Izrael Benjamin Netanjahu Belgie

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy