reklama

Hlavní mluvčí vlády Zoltán Kovács argumentuje, že bez bezpečnosti nemůže existovat svoboda. Publiku v Londýně doslova řekl: „Chystáme se zavést nová opatření. Žádní migranti, a to ani ti, kteří již podali svou žádost o azyl, se nebudou moci volně pohybovat. I kdyby měli nárok na politický azyl, status uprchlíka nebo cokoliv jiného.“

Kovács také uvedl, že migrantům by mělo být poskytováno přístřeší, jídlo a vzdělání, zatímco čekají na verdikt o jejich žádosti tak, jak to určují mezinárodní zákony. Přesto očekává, že zpráva v Bruselu vyvolá poplach jako „bomba“.

Na první pohled se tyto plány mohou být v rozporu s pravidly EU, které předepisují, že žadatelé o azyl „nemohou být zadržováni jen z toho důvodu, že žádají o mezinárodní ochranu". Kovács však popřel, že by podle nového plánu byli migranti skutečně zadržováni. Poukazoval na to, že budou moci svobodně opustit zařízení a vrátit se domů, nebo do země mimo EU, kdykoliv budou chtít.

Maďarská vláda trvá na tom, že je nutné bránit volnému pohybu v Schengenském prostoru, protože jej zneužívají překupníci a migranti, kteří se jednoduše přesunují mezi zeměmi podle jejich volby. Konají tak v rozporu s předpisy, které stanoví, že musí požádat o azyl v první bezpečné zemi.

„To, co jsme viděli v minulosti, bylo, že žadatelé o azyl zneužívali maďarské právo i právo EU. Namísto čekání na konečné rozhodnutí zamíří do Německa a severských zemích. A v rámci Schengenu je není možné zastavit,“ řekl a dodal: „Pokud nechcete stavět fyzické překážky na hranicích, obchodníci s lidmi budou dál provádět jejich podnikání.“

„Nejde o zadržení, jde o to nedávat jim stejnou příležitost, jakou mají evropští občané. Nenechte se mýlit. V Evropě existuje systematické zneužívání tohoto pravidla. Název dnešní hry je nelegální migrace. Každý, kdo přichází do EU jako migrant, sem v podstatě přijde ilegálně,“ upozornil mluvčí.

Kovács připustil, že migranti mohou v táborech žít i několik měsíců, než budou zpracovány jejich žádosti, ale trvá na tom, že každý jednotlivý případ musí být přezkoumán.

Maďarsko podle něj „využije všech prostředků, které má k dispozici pro kontrolu identity, a velmi důkladně vyšetří každý jednotlivý případ“. „V souladu s mezinárodním právem nevěříme, že jen proto, že někdo přijde ze Sýrie, kde je občanská válka, by měly skupiny lidí chodit do Evropské unie, zejména pokud po cestě překročili mnoho bezpečných zemí,“ vysvětloval mluvčí vlády.

Na otázku, zda zvolení Donalda Trump jako prezidenta USA způsobilo, že bude snazší implementovat takovou politiku, Kovács odpověděl: „Věříme, že změna pohledu ve Spojených státech pomůže, aby ostatní respektovali maďarskou pozici". A dodal: „Svoboda přichází až po bezpečnosti. Pokud nejste schopni zajistit bezpečnost pro svou vlastní zemi, jak můžete zaručit svobodu?“