Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Fillon končí? Francouzi chtějí jeho odstoupení z voleb

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - Nový průzkum pro rozhlas France Info ukázal, že si sedm z deseti francouzských voličů přeje, aby se François Fillon vzdal kandidatury na prezidenta. Skandál Penelopegate vypukl na konci ledna a od té doby na politika prasklo několik dalších afér.

Kandidát umírněné pravice Fillon již dříve výzvy k odstoupení odmítl s tím, že se ničeho nezákonného nedopustil. Za to, že v minulosti zaměstnával manželku a děti jako své poslanecké asistenty, se ale Francouzům omluvil.

Skandál propukl koncem ledna, kdy týdeník Le Canard enchaîné začal zveřejňovat informace, podle nichž Penelope Fillonová jako asistentka svého manžela a pak jeho kolegy v letech 1988 až 2013 od státu neoprávněně získala celkem 831.440 eur (22,5 milionu Kč).

Fillon jako někdejší zákonodárce podle časopisu též odměnil své děti jako své asistenty. Dalších zhruba 100.000 eur (2,7 milionu Kč) dostala manželka za údajné psaní pro média.

Fillon již ztratil pozici favorita prezidentských voleb. Podle průzkumu z tohoto týdne by Fillon v prvním kole, které se koná 23. dubna, skončil až třetí s 20 procenty hlasů.

Témata:  Francie François Fillon volby ve Francii 1

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy