Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ohrožení jaderné dohody s Íránem nehrozí. Rusko a USA povedou dialog, tvrdí diplomat

Íránská raketa Soumar
Íránská raketa Soumar
Foto: Reprofoto YouTube

Moskva/Washington/Teherán - Podle ruského velvyslance v USA Sergeje Kisljaka jaderná dohoda s Íránem není ohrožena. Moskva a Washington se podle jeho slov "rozcházejí spíše v akcentech, než v podstatě".

"Samozřejmě povedeme o tom dialog s našimi americkými partnery a uvidíme, do jaké míry můžeme spoléhat na další součinnost. Ale jsem téměř přesvědčen, že tato konkrétní dohoda bude pokračovat," řekl Kisljak agentuře RIA Novosti.

Dohoda mezi šestkou velmocí a Íránem je podle něj "užitečný nástroj" a "funguje" - a snahy vylepšit to, co funguje, dopadnou zpravidla špatně.

Napětí v americko-íránských vztazích vyvolal nový americký prezident Donald Trump, když jeho vláda minulý týden v reakci na íránský test balistické rakety uvalila nové sankce na Írán.

Teherán embargo kritizoval s tím, že je v rozporu s jadernou dohodou z roku 2015, kterou světové mocnosti včetně USA ukončily letité spory o íránský jaderný program.

Témata:  Írán Rusko USA

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:25

Greta Thunbergová byla obviněna z ignorování policejních příkazů

V úterý švédská prokuratura zahájila obvinění proti klimatické aktivistce Gretě Thunbergové za občanskou neposlušnost. Incident se týká protestu před švédským parlamentem, během kterého Thunbergová odmítla odejít po výzvě policie.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy