Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo si v neděli zvolí nového prezidenta, Gaucka pravděpodobně nahradí Steinmeier

Frank-Walter Steinmeier
Frank-Walter Steinmeier
Foto: Reprofoto ČT

Berlín - Novým prezidentem Německa by se měl s přehledem stát sociální demokrat Frank-Walter Steinmeier (61), který byl donedávna ministrem zahraničí. Nepřímé volby se budou konat v neděli, drama se při nich neočekává.

Ve funkci, která je spíše reprezentativní, by měl Steinmeier odcházejícího prezidenta Joachima Gaucka vystřídat 17. března.

Na kandidatuře Steinmeiera se loni v listopadu domluvila vládní koalice konzervativní unie CDU/CSU a sociálních demokratů (SPD). Díky tomu by se Steinmeier měl ve Spolkovém shromáždění, které v Německu prezidenta volí, pohodlně prosadit nad svými protikandidáty, k nimž patří politolog z univerzity v Kolíně nad Rýnem Christoph Butterwegge nominovaný stranou Levice, místopředseda Alternativy pro Německo Albrecht Glaser a z německé televize známý právník Alexander Hold navržený stranou Svobodných voličů.

Zatím posledním a poněkud kuriózním kandidátem je Engelbert Sonneborn, kterého nominoval jeho syn, satirik Martin Sonneborn, který je členem sboru volitelů.

Ve Spolkovém shromáždění, které se schází jen k volbě prezidenta, v neděli zasedne 630 poslanců a stejný počet zástupců spolkových zemí. Žádná ze stran nebude mít ve sboru 1260 volitelů většinu. Strany CDU/CSU budou mít 539 zástupců, sociální demokraté 384, Zelení 147, Levice 95, svobodní demokraté 36 a Alternativa pro Německo 35. Zbylí volitelé připadají na menší strany.

Právě rozložení sil ve Spolkovém shromáždění, v němž ani nejsilnější CDU/CSU nemá většinu 631 hlasů, vedlo strany vládní koalice k loňské kompromisní dohodě. Kancléřka a šéfka křesťanských demokratů (CDU) Angela Merkelová sice dlouhé týdny přemýšlela o společném kandidátovi CDU/CSU a Zelených, nakonec z něho ale především kvůli odporu bavorské Křesťanskosociální unie (CSU) sešlo.

Z volební matematiky prezidentských voleb vyplývá, že by Steinmeier měl být zvolen již v prvním kole hlasování. Pokud pro něj budou hlasovat všichni zástupci stran velké koalice, získá 923 hlasů. Není ale vyloučené, že jich bude mít ještě víc. Nedávno ho k volbě svým spolustraníkům doporučil i šéf svobodných demokratů (FDP) Christian Lindner.

Témata:  Německo Frank-Walter Steinmeier Joachim Gauck

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.