Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump to s bojem proti terorismu nemyslí vážně, varuje komentátor

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington – Americký prezident Donald Trump sám přivírá oči před nepohodlnou pravdou a vypouští do očí bijící lži. Jedním z důkazů je prohlášení, že Írán je teroristický stát číslo jedna, uvádí pro ruský server RT novinář a komentátor John Wight.

Komentátor připomíná, že Trump se na Írán zaměřil už v průběhu prezidentské kampaně a že na tuto zemi zaměřil svou zlobu. „Trumpova administrativa v tom konzistentně pokračuje a démonizuje Írán, který popisuje jako pilíř salafistického a džihádstického terorismu, který představuje hrozbu pro americký lid,“ vysvětluje.

Ve skutečnosti si ale podle něj většina lidí uvědomuje, že skutečným teroristickým státem číslo jedna dnes není Írán, ale Saúdská Arábie – americký přítel a spojenec. „A co víc, Washington si je toto vědom už dlouho,“ píše Wight s odkazem na e-mailovou komunikaci mezi Johnem Podestou k Hillary Clintonovou, kterou zveřejnil server WikiLeaks. V ní se uvádí, že USA musí využít „diplomatické a další tradiční zpravodajské prostředky, aby vyvinuly tlak na vlády Kataru a Saúdské Arábie, které poskytují tajnou finanční a logistickou podporu pro IS a další radikální sunnitské skupiny v regionu“.

Připomíná také další důkazy, podle kterých Saudové a další státy Perského zálivu aktivně podporují terorismus. Odkazuje na svědectví Zacariase Moussaouiho, jediného člověka souzeného v USA za útoky z 11. září 2001. Ten uvedl, že členové saudské královské rodiny podporovali al-Káidu. Jmenoval dokonce konkrétní členy saudské královské rodiny, kteří darovali peníze teroristické skupině, která útok v New Yorku spáchala.

V roce 2015 evropská média s odvoláním na německé tajné služby informovala, že Saudové, Katařané a Kuvajťané aktivně podporovali teroristické skupiny v Německu. Ještě v srpnu 2015 přitom sám Trump v rozhovoru pro americkou stanici NBC Saudy kritizoval. „Saúdská Arábie je největší světový sponzor terorismu. Saúdská Arábie nalévá naše petrodolary, naše vlastní peníze, do financování teroristů, kteří se snaží zničit naše lidi, zatímco Saudové se na nás spoléhají, že je ochráníme,“ tvrdil tehdy.

„Barbarství a prolhanost Saudů je nade vší pochybnost. Neterorizují-li a nepopravují své vlastní lidi, jsou zapojeni do ohavných válečných zločinů v Jemenu - válečných zločinů, na kterých se USA a Velká Británie také podílely,“ udeřil novinář. „Tak proč se tváří v tvář všem důkazům a získaným poznatkům o roli Saúdské Arábie v podpoře terorismu a podněcování extremismu, USA i nadále označuje Rijád za svého nejbližšího a nejcennějšího spojence v regionu hned po Izraeli? Jednoduchá odpověď zní - obchodní styky,“ uvádí.

„Saúdská Arábie je největším zákazníkem amerického obranného průmyslu, to je směr, který má Donald Trump v úmyslu zachovat. Dokládá to jeho nedávné rozhodnutí zrušit zákaz uložený Barackem Obamou o dalším prodeji zbraní do zemí porušujících lidská práva v Jemenu. Je také příznačné, že zatímco Írán je jednou ze sedmi převážně muslimských zemí umístěných na Trumpův seznam zákazu cestování, ani Saúdská Arábie, ani žádný z ostatních států Perského zálivu tam není. Toto samo o sobě dokazuje, že prezident nemyslí svůj boj proti terorismu, jak se snaží tvrdit,“ zlobí se Wight.

Témata:  Donald Trump Írán Saúdská Arábie terorismus

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy