Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rakousko se musí bránit, hlásí nekompromisně kandidát na prezidenta Hofer

Rakouská vlajka
Rakouská vlajka
Foto: Pixabay

Vídeň – Rakouský prezidentský kandidát pravicové FPÖ (Svobodné strany Rakouska) Norbert Hofer se domnívá, že pouze každý pátý migrant, který do jeho země přichází, je opravdový uprchlík. I proto plně souhlasí se zavedením hraničních kontrol v Brenneru na rakousko-italské hranici.

Uzavřít hranici je podle muže, který postoupil do druhého kola prezidentské volby spolu s kandidátem zelených Alexanderem Van der Bellenem, nevyhnutelný krok. Uvedl to server Breibart.com.

V případě, že by byl opravdu zvolen do čela Rakouska, čelil by Hofer uprchlické krizi i hrozbě, že by se proud migrantů mohl obrátit právě do Brennerského průsmyku. Přestože prezident je v Rakousku spíše reprezentativní post, Hofer už naznačil, že je připraven využít svého práva a rozpustit tamní parlament ještě před volbami, která se mají uskutečnit v roce 2018.

Hofer uvedl, že se Rakousko musí bránit před „dluhy a povinnostmi unie", hlasitě také kritizuje neomezený vstup velkého počtu „ekonomických uprchlíků", kteří „ničí sociální systém." Jedn 20 procent příchozích do Rakouska jsou podle něj skuteční uprchlíci.

Rakousko by podle něj mělo od úmyslu uzavřít hranici s Itálií odstoupit jen v případě, že bude chráněna vnější hranice Schengenu. Jinými slovy, dokud budou uprchlíci proudit do Řecka a Itálie, má podle něj Rakousko právo své hranice chránit.

Přes víkend se v Brenneru sešlo několik set demonstrantů, včetně některých levicových politiků, kteří protestovali proti plánu na zavedení přísnějších kontrol na hranici. Rakouská policie proti nim musela použít obušky a pepřový sprej.

Protestující se oblékli do oranžových vest na znamení solidarity s tisíci přistěhovalci, kteří se utopili, když se snažili přeplout přes Středozemní moře. Přinesli také velký transparent s heslem „Lidé přes hranice."

Témata:  Rakousko uprchlíci

Aktuálně se děje

10. května 2024 8:44

Německo zvažuje proti Izraeli stejné kroky jako USA

Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Berlín zvažuje podobné kroky jako Spojené státy, které pohrozily zastavením dodávek zbraní Izraeli, pokud by izraelské jednotky začaly s rozsáhlou operací ve městě Rafah na jihu palestinského Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy