Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co bude s atomovými bombami? Expert rázně varuje

Test jaderné zbraně
Test jaderné zbraně
Foto: Pixabay

Washington – Ze všech zpráv přicházejících z USA poněkud zapadla informace, že bylo vydáno prezidentské memorandum o přestavbě amerických ozbrojených sil. To mimo jiné volá po přezkumu jaderných sil - Nuclear Posture Review (NPR), aby se zajistilo, že jaderný program bude moderní, robustní a flexibilní, pružný, připravený a vhodně navržený tak, aby odradil hrozby jednadvacátého století, a ujistit i americké spojence. Tento požadavek byl očekávaný, takže letectvo a námořnictvo štáby již na dokončení útoku pracují. Výsledek přezkumu a to, co bude řečeno veřejnosti, bude důležité pro mnoho dalších let, vysvětluje pro server National Interest Will Wiley, důstojník amerického námořnictva.

Wiley poukazuje na to, že je příliš dobře zdokumetováno, že „americká jaderná triáda“ je už poměrně stará a pokusy o její modernizaci ze strany USA zaostávají za hlavními konkurenty – Čínou a Ruskem. „Náklady na modernizaci nejsou nedůležité. Náklady na modernizaci triády se v průběhu příštích 30 let vyšplhají na 1 bilion dolarů. Navíc musí být rozhodnutí o tom, jaký typ síly bude budován, přijato touto administrativou a tyto platformy budou sloužit až do roku 2070. I proto je NPR životně důležitý a nesmí být brán na lehkou váhu ze strany veřejnosti ani těch, kteří budou rozhodovat,“ vysvětluje expert.

Určitě se podle něj objeví názory podporující zvýšení i snížení počtu jaderných zbraní s ohledem a bezpečnost národa. „Například bývalý ministr obrany William Perry tlačil na další snížení jaderného arzenálu a dokonce mluví o eliminaci jedná z noh triády – mezikontinentálních balistických raket odpalovaných ze země (ICBM). Pak by se země spoléhala na dyádu, která obsahuje balistické střely odpalované z ponorky a rakety nesené bombardéry amerických vzdušných sil,“ píše v komentáři důstojník.

„Ministr obrany James Mattis naznačil, že může být otevřen určité eliminaci raket odpalovaných ze země. V roce 2015 se doslova ptal: „Je na čase zúžit triádu do dyády a odstranit pozemní střely?“ To by podle něj snížilo nebezpečí falešných alarmů. Zdá se, že ministr Mattis nenaznačuje, že chce eliminovat jednu nohu, ale spíše, že by se národ měl přesně rozhodnout, jaká by měla být role jaderných zbraní a poté modernizovat arzenál k dosažení tohoto cíle. Konečná pozice ministra se teprve naznačí, co bude cílem NPR. Bude třeba zaměřit se na roli jaderných zbraní a jejich roli v obraně národa a spojenců před konvenčním a jaderným útokem. Určit, zda je arzenál navržen tak, aby se zabránilo šíření jaderných zbraní po celém světě. Poté určit, jak dosáhnou této způsobilosti. A konečně, určit, jaké zbraně a systémy jsou zapotřebí k dosažení těchto schopností,“ nastiňuje Wiley.

Ti, kteří navrhují odstranění pozemní nohy, by si podle něj měli uvědomit, co tyto zbraně znamenají pro triádu. „Za prvé, existence střel vyžaduje protivníka, s největší pravděpodobností Rusko, který by se zavázal k odstranění velké množství vlastního jaderného arzenálu ICBM. Většina lidí věří, že by se Rusko zaměřilo na každou americkou ICBM dvěma ze svých vlastních střel. Vzhledem k tomu, že v americkém arzenálu je přibližně 450 balistických střel, ničit tento úsek triády by Rusko „stálo“ devět set hlavic, což představuje asi polovinu jeho jaderného arzenálu. Za druhé, ICBM jsou rozmístěny v silech v řídce osídlených oblastech. Odstranění této nohy by dovolilo Rusku zaměřit velký jaderný arzenál na více lidnatá města v USA. Většina ICBM je ve stavu výstrahy, což znamená, že je možné vypustit je na protivníka během třiceti minut. Tato výstraha umožňuje, že jaderné ozbrojené americké bombardéry nemusí být neustále ve vzduchu. Také poskytuje flexibilitu ponorkám s balistickými raketami. Konečně je třeba, aby protivník udeřit americkou pevninu, aby eliminoval schopnost Spojených států k odvetným opatřením,“ vysvětluje výhody pozemních raket.

Tato noha triády je proto podle něj zásadní pro dosažení strategického odstrašení. Počáteční odhady nákladů na výměnu stávajících pozemních raket Minuteman III novými systému byly stanoveny na asi 60 až 80 miliard dolarů v příštích třech desetiletích, což je méně než 10 procent z celkové částky nutné na modernizaci jaderné triády. „To se jeví jako malá cena, kterou zaplatíme za tyto důležité schopnosti,“ dodává odborník.

Témata:  USA jaderné zbraně

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy