reklama

Somálská dívka tvrdila, že ji česká škola nepřímo diskriminovala v přístupu ke vzdělání a svobodné volbě povolání. Podle soudkyně však dívka diskriminaci neprokázala, především však vůbec nesplnila předpoklady pro to, aby se stala studentkou.

Odvolací soud v Berlíně naopak dal ve čtvrtek za pravdu muslimce, která si stěžovala, že ji škola nepřijala jako učitelku kvůli jejímu muslimskému šátku.

Hlavní soudkyně Renate Schaude řekla, že žena byla diskriminována, a protože nošení šátku nepředstavuje nebezpečí pro klid ve škole, diskriminace proti ní byla nezákonná. Jako odškodnění má teď dostat necelých 9 tisíc eur (240 tisíc korun).

Původně přitom soud vynesl verdikt opačný, škola uspěla s argumentem „pravidla neutrality ve školách“, podle kterého nikdo ve škole nesmí nosit náboženské symboly.

V roce 2015 však ústavní soud rozhodl, že všeobecné nařízení, že učitelé ve státních školách nesmí nosit šátky, bylo protiústavní - pokud šátky na „nepředstavují dostatečně konkrétní nebezpečí zhoršení klidu ve škole“. Po tomto verdiktu musely některé státy přehodnotit své předpisy - také proto, že často podobné pravidlo nevyžadovaly u křesťanských symbolů.