Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při demonstracích v Bagdádu zemřelo sedm lidí

Irák
Irák
Foto: Pixabay

Bagdád - Slzným plynem a gumovými projektily dnes zasáhla irácká policie proti demonstrantům, kteří se snažili proniknout do přísně střežené takzvané zelené zóny v Bagdádu.

Nejméně sedm mrtvých si dnes vyžádal v irácké metropoli Bagdádu zásah policie proti demonstraci místních šíitů, kteří požadovali mimo jiné volební reformy. Mezi oběťmi je pět demonstrantů a dva policisté. Jde o nejkrvavější incident od roku 2015, kdy se začaly konat v Bagdádu šíitské manifestace za lepší veřejné služby spojené s kritikou korupce v politice.

Irácká policie použila slzný plyn a gumové projektily proti demonstrantům, kteří se snažili proniknout do přísně střežené takzvané zelené zóny v Bagdádu, kde sídlí vládní úřady a zahraniční ambasády. Policejní zdroje podle agentury AFP sdělily, že projektily nebo slzné granáty vážně zranily 11 demonstrantů, desítky dalších musely být ošetřeny kvůli dýchacím potížím.

Tisíce demonstrantů, většinou stoupenců vlivného šíitského duchovního Muktady Sadra, se shromáždily v centru irácké metropole s požadavkem na volební reformy. Jejich přijetí chtějí prosadit ještě před provinčními volbami, které se mají konat v září.

Žádali především důkladnou prověrku v řadách komise, která na volby dohlíží. Sadr členy komise podezřívá z toho, že jsou loajální jeho šíitskému rivalovi, expremiéru Núrímu Málikímu, který je jedním z nejbližších spojenců Íránu v Iráku.

Témata:  Irák demonstrace

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy