reklama

"Je mi to líto, ale Makedonie není stát. Kosované a Albánci žijící v Makedonii by se měli stát součástí Kosova, zbytek Makedonie by měl připadnout dalším zemím," řekl pro albánská média Rohrabacher, který působí ve Sněmovně reprezentantů jako předseda podvýboru pro Evropu, Eurasii a rizikové oblasti.

Rohrabacher svá slova obhajoval tím, že vytvoření Makedonie v 90. letech 20. století během rozpadu bývalé Jugoslávie bylo chybou, protože se stát rozdělil na etnické tábory, které nejsou schopny žít vedle sebe v míru.

Tím ale pobouřil makedonské ministerstvo zahraničních, které uvedlo, že tato vyjádření "vyvolávají obrovské znepokojení a podněcují nacionalistickou rétoriku" v regionu. Podle resortu navíc tato slova vracejí zemi zpět do minulosti.

Na rozdíl od řady dalších skandálů, které má za sebou během krátkého období Trumpova prezidentství jeho administrativa, tento dopadl jinak, než se očekávalo. Ministerstvo se totiž "omluvilo".

Po vlně nevole, která se zvedla po zveřejnění kongresmanových slov, americký resort diplomacie vydal prohlášení. V něm uvedl, že Spojené státy uznávají a podporují svrchovanost a územní celistvost Makedonské republiky.