Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francouzský prezidentský kandidát Fillon půjde před soud

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Paříž - Pravicového kandidáta francouzských prezidentských voleb Françoise Fillona čeká příští týden soudní řízení kvůli zaměstnávání manželky.

Napsal to dnes list Le Journal du Dimanche s odkazem na nejmenovaný zdroj. Prokuratura ani Fillonovo okolí se k tomu zatím nevyjádřilo.

Fillon byl považován za favorizovaného kandidáta tradiční pravice. Když se objevila informace, že v minulosti zaměstnával manželku a děti jako své poslanecké asistenty, omluvil se, ale v kampani zůstal.

Podle čerstvých průzkumů ho však skandál poškodil a až 70 procent Francouzů chce, aby se kandidatury vzdal. Průzkumy mu nyní nedávají naději, že postoupí z prvního kola, protože v něm podle nich skončí až třetí. První kolo se koná 23. dubna, druhé 7. května.

Skandál propukl koncem ledna, kdy týdeník Le Canard enchaîné začal zveřejňovat informace, podle nichž Penelope Fillonová jako asistentka svého manžela a pak jeho kolegy v letech 1988 až 2013 od státu neoprávněně získala celkem 831.440 eur (22,5 milionu Kč). Fillon jako někdejší zákonodárce podle časopisu též odměnil své děti jako své asistenty. Dalších zhruba 100.000 eur (2,7 milionu Kč) dostala manželka za údajné psaní pro média.

Témata:  Francie soudy François Fillon

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy