reklama

Vše začalo tak, že jednatřicetiletou Emiru Selovou zneklidnily první vrásky. Proto se nechala od své kadeřnice přesvědčit, že s pomocí pouhé injekce v přepočtu za zhruba 1600 Kč tyto známky stárnutí zmizí.

"Ujišťovala mě, že nic neriskuji, dokonce mi jmenovala známé ženy, které využily jejích služeb. Nepřemýšlela jsem o tom dlouho, uvěřila jsem jí a na nic jsem se už neptala," říká chvějícím se hlasem blondýnka se zelenýma očima.

Kadeřnické či kosmetické salony, nespecializovaná zařízení, nabízejí tyto služby bez kontroly v absolutním právní vakuu. Jediná injekce produktu, jehož složení ani množství Emira nezná, stačila k tomu, aby jí koncem srpna zničila život. I když užívá antibiotika, neustále má horečku a cítí bolest. Absces na pravé tváři způsobuje, že má oko napůl zavřené, tvář paralyzovanou a opakovaně se jí chce zvracet.

"Jsem z toho tak zničená, že jsem se pokusila o sebevraždu," svěřuje se žena, která přišla o místo bankovní úřednice. Její jedinou nadějí je operace na italské klinice, kterou má nyní podstoupit.

Dvaadvacetiletá studentka ekonomie Elisa Lurová se chystá na operaci laserem, aby se jí vrátila její původní podoba: permanentní make-up obočí, za který dala v malém butiku v přepočtu asi 1350 Kč, skončil katastrofou. Dívka má teď tvář pokrytou bolestivými jizvami.

"Estetická chirurgie se stala výnosným obchodem. Pacient je jen klientem, který je vystaven mnoha rizikům, zejména kvůli používání syntetických produktů jako je silikon a akrylamid, jež jsou nabízeny za nízké ceny," řekla agentuře AFP lékařka Eriona Shehuová, která pracuje jako dermatoložka v univerzitní nemocnici v Tiraně.