Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Volitelé v Berlíně vybírají nového německého prezidenta

Německo
Německo
Foto: Pixabay

Berlín - Ve Spolkovém sněmu v Berlíně se v poledne sešlo na 1260 volitelů, kteří vyberou příštího německého prezidenta.

Měl by se jím stát bývalý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier ze sociální demokracie. Současný prezident Joachim Gauck se rozhodl převážně reprezentativní funkci neobhajovat a v březnu ji po pěti letech předá svému nástupci.

Právě Gaucka dnes za jeho angažmá pro společnost a proti jejímu rozdělení ocenil v projevu předseda Spolkového sněmu Norbert Lammert. Sedmasedmdesátiletému odcházejícímu prezidentovi, který by neměl problém funkci obhájit, se za to dostalo dlouhého potlesku ve stoje.

Lammert, o němž se jednu dobu také uvažovalo jako o možném kandidátovi na prezidenta, se ve svém asi půlhodinovém proslovu dotkl také politiky nové americké hlavy státu Donalda Trumpa. Kdo prosazuje izolacionismus místo spolupráce, protekcionismus místo volného obchodu a za program prohlásí "my první", ten se nemůže divit, když se k němu ostatní budou chovat stejně, podotkl Lammert. Volitelé jeho slova ocenili potleskem.

Na kandidatuře Steinmeiera se loni v listopadu domluvila vládní koalice konzervativní unie CDU/CSU a sociálních demokratů (SPD), díky čemuž by se dnes bez problémů měl prosadit proti čtveřici protikandidátů.

Témata:  Německo volby v Německu Joachim Gauck Frank-Walter Steinmeier

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy